Berthe Toppenhaug

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Berthe Toppenhaug
Født1764Rediger på Wikidata
Død22. des. 1840Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Berthe Nielsdatter Toppenhaug (født 1764 i Gran, død 22. desember 1840 i Gjerdrum) var en norsk folkemedisiner eller signekjerring. Hun var fra husmannsplassen Toppenhaugen under Hvaleby i Gran, men flytta som voksen til Gjerdrum og bodde på en plass under garden Fjellstad.

Hun er identisk med den Berte Tuppenhaug som Peter Chr. Asbjørnsen skildrer i «Berte Tuppenhaugs fortellinger» fra 1845: «Skarpe, rappe, litt skjeve øyne, fremstående kinnben, en bred nese og gulbrun hudfarge ga Berthes ansikt et fremmed, østerlandsk, nesten hekseaktig uttrykk, og det var da heller ikke å undres over; for hun var den fremste signekjerring på lang lei.»

Av fortellinga framgår at hun ble tilkalt til sjuke folk i flere bygder på Romerike. Hennes metode var å kombinere legemidler med lesning av trollformler. I et notat gir Asbjørnsen en oppskrift på «Berhe Tuppenhaugs undersalve»: «Det var et Dekokt paa Vievang, Marihand, Tysbast og Flaurogn ... og saa en Blomst som bær Blømme og er synlig en Dag ved St. Hans Tid.»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]