Bertel Thorvaldsens Plads

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bertel Thorvaldsens Plads med husrekken på Gammel Strand på den andre siden av Slotsholmen. I forgrunnen sees en del av Jørn Larsens basseng.
Thorvaldsens Museum og plassen på et photocrome fra mellom 1890 og 1900.
I en periode fra 1863 gikk en av linjene til Copenhagen Railway Compagny Ltd. – senere Københavns Sporveje – med hestesporveislinje over plassen foran museet. Denne linjen startet ved Frederiksberg Runddel og endte ved Frihetsstøtten.[1]
Bildet er en del av en serie fotografier fra København offentliggjort av Library of Congress i Washington, D.C. i 2008/2009. Bildet er fremstilt med en litografisk fototeknikk kalt fotokrom og er fra arkivene til Detroit Publishing Co.

Bertel Thorvaldsens Plads er en offentlig plass som ligger foran Thorvaldsens MuseumSlotsholmen i det sentrale København. De to andre sidene av den trekantede plassen er adskilt ved baksiden av Christiansborg ridebaneanlegg og Vindebrovej, gaten langs Slotsholmen kanal som skiller Slotsholmen fra Gammel Strand.

I forbindelse med planleggingen av Thorvaldsens Museum hadde museets arkitekt Michael Gottlieb Bindesbøll også skissert et prosjekt for en plass foran bygningen. Han var inspirert av det dengang nybygde Alte Museum i Berlin som han hadde sett under sitt besøk i byen i 1824, og han foreslo derfor at det skulle anlegges et rundt steinbasseng fylt med vann foran museet. En annen inspirasjon var de antikke bassengene han hadde sett i Roma. Bindesbølls planer omfattet også en kopi av Bertel Thorvaldsens selvportrettskulptur og noen benker. Resten av plassen var ment å stå tom. Bindesbølls prosjekt ble aldri realisert og i stedet ble plassen anlagt med gressplen og trær.[2]

I 2001 ble torget bygget om ved landskapsarkitekt Torben Schönherr. Plassen ble brolagt med store brostener og et enkelt tre og et reflekterende basseng som de eneste dekorative elementene. Bassenget er designet av billedhugger Jørn Larsen, har en diameter på 16 meter og et geometrisk mønster.

Referanser[rediger | rediger kilde]