Bernard Coard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bernard Coard
Født10. aug. 1944[1]Rediger på Wikidata (79 år)
Victoria[1]
BeskjeftigelseUniversitetslærer, politiker Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedUniversity of Sussex
Brandeis-universitetet
EktefellePhyllis Coard
PartiOrganization for Revolutionary Education and Liberation
New Jewel Movement
NasjonalitetGrenada

Bernard Coard (født 10. august 1944 i VictoriaGrenada) var assisterende statsminister på Grenada i den revolusjonære regjeringen i New Jewel Movement, som plasserte Maurice Bishop i husarrest i 1983 og som tok kontroll over den grenadiske regjeringen. Coard ble avsatt av general Hudson Austin, som dannet en ny militær regjering.

Coard studerte sosiologi og økonomi ved Brandeis University og ble medlem av kommunistpartiet i USA. I 1967 flyttet Coard til England og studerte politisk økonomi ved University of Sussex. Mens han bodde i England sluttet Coard seg til Communist Party of Great Britain. Coard arbeidet i to år som lærer i London og han drev flere organisasjoner for ungdommer i Sør-London. Etter å ha fullført sin doktorgrad ved universitetet i Sussex flyttet Coard til Trinidad, hvor han var gjesteforeleser ved Institute of International Relations ved University of the West Indies i St. Augustine på Trinidad og Tobago fra 1972 til 1974.

Deretter flyttet han til Jamaica, der han ble medlem av det kommunistiske Worker's Liberation League. I 1976 var Coard tilbake til Grenada og ble snart aktiv i grenadisk politikk. Kort tid etter hjemkomsten til Grenada, sluttet Coard seg til den venstreorienterte organisasjonen New Jewel Movement (NJM). I 1980 ble Coard leder for en grenadisk delegasjon til Moskva som skulle formalisere forholdet til Sovjetunionen. Coard satte Maurice Bishop i husarrest den 19. oktober 1983 og tok kontroll over den grenadiske regjeringen. Da Bishop's arrestasjon ble kjent, brøt det ut store demonstrasjoner blant befolkningen mange steder i landet. En demonstrasjon i hovedstaden førte til at Bishop ble løslatt fra husarrest av demonstrantene. Bishop og syv andre statsråder i regjeringen ble til slutt tatt til fange av militæret og de ble henrettet av en eksekusjonspelotong.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Dictionary of Caribbean and Afro–Latin American Biography, www.oxfordreference.com[Hentet fra Wikidata]