Hopp til innhold

Bermejo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bermejo ved Puente Lavalle.
Bermejo ved Presidencia Roca i Argentinas Gran Chaco

Bermejo er ei elv i Bolivia og Argentina. Den er 1450 km lang, og munner ut i elva Paraguay. Bermejo har flere navn underveis, blant annet på indianske språk. På wichí kalles den Teuco, og på guaraní Ypitá.

Elva har utspring i fjellkjeden Sierra de Santa Victoria i Bolivia, nær Tarija, noen få kilometer sørøst for Chaguaya i Bolivia, og ikke langt fra La Quiaca i provinsen Jujuy i Argentina. Den renner i en hovedsakelig sørøstlig retning. De største sideelvene er Lipeo i det øvre løpet, og lengre nedstrøms Grande de Tarija, Uriya og San Francisco.

Bermejo er ikke seilbar for skipstrafikk. På slutten av 1800-tallet ble det gjort flere forsøk på å åpne opp elva for kommersiell båttrafikk, men alle slo feil, hovedsakelig på grunn av at elva er grunn og fører med seg enorme mengder sedimenter. Nær Steinbukkens vendekrets deler elva seg i to. Den mindre Bermejito i sør, og den nordlige greinen som kalles Teuco. Etter at den forlater provinsen Salta danner Teuco (eller Bermejo Nuevo som den også kalles) grensen mellom provinsene Chaco og Formosa.

Den sørlige greinen (Bermejito) er ei svingete og noen ganger tørr elv, som krysser Chaco nær jungelen El Impenetrable (den ugjennomtrengelige). Ved breddene av denne elva kan man fremdeles se ruinene av de tidligere byene Concepcion del Bermejo, San Bernardo de Vértiz og La Cangayé.

Teuco og Bermejito løper senere sammen igjen, og løper til slutt ut i elva Paraguay ved byen Pilar i Paraguay.