Bergen 1. korps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Artikkelen inngår i serien om

Frelsesarmeen


Frelsesarmeen

Frelsesarmeen

Kategori Frelsesarmeen

Frelsesarmeens korps

Kjente Frelsesarmeoffiserer

Kjente Frelsesarmesoldater

Bakgrunn

Kristendom

Protestantisme

Pietisme

Den anglikanske kirke

Metodisme

Viktige personer

William Booth

Hanna Ouchterlony

Othilie Tonning

Bergen 1. korps er et av Frelsesarmeens tre korps i Bergen. Korpsets lokale ligger i Strømgaten 16. Nåværende korpsleder er kaptein Flemming Baunø, som har vært korpsleder siden august 2008. Andre ansatte er administrasjonssekretær Maarten Kriek og ungdomsarbeider Ragnhild Hystad.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bergen 1. korps ble grunnlagt 8. september 1889, i det ny innkjøpte lokalet i Strømgaten 16. Tre offiserer var plukket ut til å starte opp korpset, kaptein Marie Eriksen, løytnant Johanne Iversen og løytnant Maren Webjørnsen. Allerede første uken møtte 38 frelsessøkende til korpset. Frelsesarmeens inntreden i Bergen ble møtt med forskjellige meninger, der geistligheten stilte seg mest reservert. Det ble blant annet uttalt: ”Er denne lære av mennesker, vil den forgå av seg selv, men er den av Gud, vil intet kunne ødelegge den”.

Seinere, da en av frelsessoldatene ble hjemsendt fra krigsskolen (seinere Offisersskolen) fordi han var uskikket, knuste han samtlige 144 vinduer i korpsets lokale. Da det ble det tatt opp kollekt seinere, kom det inn nøyaktig 144 kr, akkurat det vinduene kostet.

Etter åtte måneder, fikk korpset 400 nye frelsessoldater og til sammen 1 000 personer hadde kommet for å motta frelse i Bergen 1. korps’ lokaler.

Utover sommeren og høsten 1890, kjøpte kaptein Julius Amundsen inn 6 brukte musikkinstrumenter og 2 trommer. Dette var starten på et rikt musikkliv for Bergen 1. korps.

Frelsesarmeen Bergen 1 korps fortsatte å vokse medlemsmessig frem til 1960-tallet. Da hadde korpset på det meste nærmere 700 soldater og var et av Europas største. Deretter begynte medlemstallet og falle. I 2000 plantet en del ungdommer fra Bergen 1 et nytt korps, Solheimsviken, i Bergen. Det vokste raskt og ble et av Frelsesarmeen i Norges største med hensyn på barne- og ungdomsarbeid (opp i 700 medlemmer) og gudstjenestebesøk (opp i 154 i årsgjennomsnitt). Nesten ingen hadde bakgrunn i Frelsesarmeen og halvparten av medlemmene var innvandrere. Korpsets medlemsmasse var i tillegg svært ung og de hadde stort sett ledelse som ikke var offiserer. Frelsesarmeens ledelse bestemte så at det nye voksende korpset skulle legges ned og slås sammen med Bergen 1 korps, som da i hovedsak hadde eldre medlemmer. Mange valgte å ikke bli med i det nye korpset. Det sammenslåtte korpset har imidlertid vist seg vekstdyktig og har i den senere tid økt både medlemsmassen og gudstjenestebesøket igjen.[trenger referanse]

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Opp gjennom årene har Bergen 1. korps startet forskjellige typer virksomhet, for alle aldersgrupper, blant annet søndagsgudstjeneste, seniormøter, hjemforbund, hornorkester, søndagsskole, ungdomsklubb og speider.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • 100 år for GUD OG FOLKET – programhefte for jubileumshøytid 9.-10. september 1989

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]