Bergün

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bergün/Bravuogn

Våpen

LandSveits’ flagg Sveits
DistriktDistriktet Albula
KantonGraubünden
Postnummer7482
Retningsnummer081
Areal145,65 km²
Befolkning474 (2009)
Bef.tetthet3,25 innb./km²
Høyde o.h.1 367 meter
Nettsidewww.berguen.ch
Kart
Bergün
46°36′59″N 9°44′59″Ø

Bergün/Bravuogn (Bergüntysk og Bravuognretoromansk) er en landsby og tidligere kommune øverst i Albula-dalen i Sveits. Bergün er i dag overveiende tyskspråklig, men fremdeles forstår cirka 26,7 % av innbyggerne retoromansk. Den retoromanske hoveddialekten som benyttes her er surmiran-varianten, imidlertid med sterke innslag fra putèr-dialekten fra Øvre Engadin. Dette skyldes at Bergün ble reformert til protestantisk kristendom, og dermed orienterte Bergün seg mot det protestantiske Engadin. Det øvrige surmiran-området forble i det store og det hele katolsk. Som skriftspråk har Bergün etter dette benyttet putèr-normen, til tross for sitt opphav i surmiran-dialekten.

Et liknende fenomen finnes i landsbyen Bivio i det surmiran-språklige Sursés vest for Bergün. I Bivio har også den stedlige surmiran-dialekten innslag fra putèr i Øvre Engadin. Men i Bivio skrives det imidlertid på surmiran. Bivio har for øvrig også en bargajot-talende befolkning i tillegg til retoromansk og tysk. Bargajot er den italienske dialekten i Val Bregaglia syd for Bivio.

Dialekten i Bergün heter bargunsegner, og ca 10 % av befolkninga behersker den. Skolen her er tyskspråklig, men retoromansk undervises som fremmedspråk, og da altså på putèr-dialekten fra Øvre Engadin.

Til Bergün/Bravuogn kommune hører også stedene Stugl, Latsch og Preda.

Bilder fra øvre Val d´Alvra[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]