Bengalsk ild

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bengalske lykter under en fotballkamp
Bengalske lys i Stockholm
Under en fotballkamp i Tyskland

Bengalsk ild er et fyrverkerislag som oftest består av et papprør som er ca 5-20 centimeter langt og 3-4 centimeter i diameter. Inne i røret er et brennbart stoff med metallsalter. Ved antennelse den bengalske ilden med en klart lysende flamme som er 10-30 centimeter høy. Brenntiden varierer oftest fra ett minutt opp til fire minutter. Anhengig av typen av tilsatt metall brenner bengalen med forskjellig farge. Bengalsk ild har i blant også en forvandlingseffekt som gjør at de skifter farge etter en viss tid. Røret inneholder da to lag med forskjellige metaller.

Bengalsk ild tjener også som nødbluss og kan brukes for eksempel i skipsnød. De er også kjent som innslag i enkelte teateroppsetninger.

Begrepshistorie[rediger | rediger kilde]

Lysene kalles bengalske etter den historiske region Bengalen i dagens Bangladesh og nordøstre India. Stedets fyrstepalasser ble opplyst av fargerike lys som ble til ved kjemiske reaksjoner. Opprinnelig forstod man som begalske lys bare det lys somtjente til glinsende belysning av en gjenstand. For å få de ønskede fargeeffekter ble det brukt svovel og nitratene salpeter og realgar – et mineral.

Fotball[rediger | rediger kilde]

Bengalsk ild er populær blant visse fotballssupportere som antenner dem på tribunene. Slik bruk har flere steder blitt møtt med krikikk, og er forbudt i flere land. Det fryktes at noen tilskuere ikke håndterer lyset forsvarlig og dermed utsetter andre tilskuere for fare. Et annet ankepunkt er at mange fotballfans er beruset under kampen, og det kan virke uansvarlig at berusede tilskuere skal håndtere fyrverkeribluss.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • «Bengalisches Feuer», i: Robert Blum (utg.): Allgemeines Theater-Lexikon oder Enzyklopädie alles Wissenswerthen für Bühnenkünstler, Dilettanten und Theaterfreunde. DirectMedia Publ., Berlin 2008, ISBN 978-3-89853-622-6 (1 CD-ROM; Nachdr. d. Ausg. Leipzig 1846).
  • «Bengalisches Feuer», i: Friedrich R. Kreißl, Otto Krätz (utg.): Feuer und Flamme, Schall und Rauch. Schauexperimente und Chemiehistorisches; Ernst Otto Fischer zum 80. Geburtstag gewidmet. Wiley VCH, Weinheim 2008, ISBN 978-3-527-32276-3, d. 92f.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]