Bella Akhmadulina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bella Akhmadulina
Bella Akhmadulina.jpg
Født10. april 1937[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Moskva[5]Rediger på Wikidata
Død29. november 2010[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (73 år)
PeredelkinoRediger på Wikidata
Gravlagt NovodevitsjijkirkegårdenRediger på Wikidata
Ektefelle Jevgenij Jevtusjenko (1954–), Jurij Nagibin, Eldar KulievRediger på Wikidata
Utdannet ved Maksim Gorkis litteraturinstituttRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Lyriker, oversetter, skribent, dramatiker, manusforfatter, skuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Sovjetunionen, RusslandRediger på Wikidata
Medlem av PEN InternationalRediger på Wikidata
Utmerkelser
6 oppføringer
Sovjetunionens statspris, Pusjkinprisen, 2. klasse av Fedrelandets fortjenstorden, 3. klasse av Fedrelandets fortjenstorden, Ordenen folkenes vennskap, Stalinprisen (1989)Rediger på Wikidata
Signatur
Bella Akhmadulinas signatur

Bella Akhatuvna Akhmadulina (russisk: Белла ( (Изабе́лла) Ахатовна Ахмадулина; egentlig fornavn Isabella, født 10. april 1937 i Moskva i Sovjetunionen, død 29. november 2010 i Peredelkino) var en sovjetisk og russisk poet, novellist og oversetter, mest kjent for sin apolitiske skrivestil.

Til tross for den nevnte apolitiske holdning av det hun skrev, var Akhmadulina ofte kritisk til myndighetene i Sovjetunionen og hun talte ofte til fordel for andre, som Nobelprisvinnere som Boris Pasternak, Andrej Sakharov og Aleksandr Solsjenitsyn. Hun hadde et internasjonalt publikum, og da hun døde i 2010 ble hun hyllet av Russlands president Dmitrij Medvedev som kalte hennes poesi, en «klassiker av russisk litteratur». Hun er ofte blitt kalt en av de store poeter i det 20. århundre.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bella Akhmadulina ble født som det eneste barn av en far som var tatar og en russisk-italiensk mor. Hun ble født i 1937 og bare 2 år gammel gjennomgikk hun en evakuering til Kazan sammen med familien sin da den andre verdenskrig brøt ut.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Akhmadulinas litterære karriere begynte da hun arbeidet som journalist i Moskva-avisen, Metrostroevets, og hun forbedret sine poetiske evner sammen med en studiesirkel organisert av poeten Jevgenij Vinokurov. Hennes første dikt dukket opp etter å bli godkjent av forskjellige godt etablerte sovjetiske poeter.

Bellas første ekteskap begynte i 1954 med Jevgenij Jevtusjenko, en annen kjent poet av etterkrigs-perioden, hennes andre ektemann, siden 1960 var Jurij Nagibin, som var en kjent romanforfatter og manusforfatter. I 1971 giftet hun seg med filmregissøren Eldar Kuliev som hun fikk en datter, Elizaveta Kuljeva, sammen med. Datteren vokste også opp til å bli dikter og poet.

I 1974 giftet hun seg med sin siste ektemann, den berømte kunstneren og scenograf Boris Messerer. De hadde boliger både i Peredelkino og Moskva. Akhmadulina døde i sitt eget hjem i Peredelkino i nærheten av Moskva den 29. november 2010. Hun var da 73 år gammel. Hennes død ble annonsert omtrent en time senere. Akhmadulinas ektemann uttalte at hun døde av en hjertesykdom.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb13483412r
  2. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Bella (Isabella) Achatowna Achmadulina, achmadulina-bella-isabella-achatowna
  3. ^ a b FemBio, 9. okt. 2017, Bella Achmadulina, 87
  4. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Bella Akhmadulina, 62331897
  5. ^ Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), Ахмадулина Белла Ахатовна, 28. sep. 2015

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Benjamin Specht: Die Lyrik Bella Achmadulinas. München: Sagner. 2005
  • Elaine Feinstein: Three Russian Poets: Margarita Aliger, Yunna Morits, Bella Achmadulina. Manchester : Carcanet Press, 1976