Belgisk kjede
Denne artikkelen trenger flere eller bedre referanser for verifikasjon. |
Belgisk kjede (også belgisk rulle) er den kanskje mest energieffektive form for gruppesykling dersom man skal holde stor fart over lang tid. Formasjonen består av to rekker ryttere hvor rekken som holder farten oppe sykler ca. 2 km/t hurtigere enn rekken med ryttere som avløses. Den førende rytteren skifter over til avløserrekken så snart bakhjulet er kommet foran framhjulet til sidemannen. Bakerst i formasjonen skifter den siste rytteren i avløserrekken over til den hurtige rekken så snart det er mulig. Slik sirkulerer hele formasjonen kontinuerlig.
Denne måten å organisere laget på deler den tunge lederjobben likt mellom deltakerne i rulla, og det er også formasjonens ulempe: Alle må lede like mye uansett innbyrdes styrke, derfor brukes ikke belgisk kjede så mye lengre. Men formasjonen kan gi fordeler ved svært høye hastigheter eller sterk motvind fordi det er hardt å holde det høye tempoet i front over lengre tid, og dessuten får også rytterne som avløses fordel av å ligge i vindskygge.
En gruppe erfarne ryttere som sykler belgisk rulle tar hensyn til hvilken vinkel vinden kommer inn fra. Ved sidevind plasserer rytterne seg sideveis forskjøvet, slik at framhjulet befinner seg et sted mellom girøret og kranken til sykkelen foran. Rytterne i den hurtige rekka sykler i le slik at rytteren i front ikke må sykle «rundt» forhjulet til rytteren bak i det øyeblikket han veksler over til avløserrekka. I så fall måtte han akselerere et kort øyeblikk for så å bytte side i rett øyeblikk, og det er en teknikk som krever et godt samkjørt lag.
Dersom sidevinden skifter underveis må om nødvendig rullas dreieretning endres.
Eksterne lenker
[rediger | rediger kilde]- Kolbotn Sykkelklubb, besøkt 23. november 2009