Behemot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Behemot er et mytologisk dyr i Jobs bok i Det gamle testamentet og Tanakh. Illustrasjonen av William Blake (1757–1827) viser Jahve (Gud) øverst, Behemot i midten og Leviatan, et sjøuhyre, nederst.

Behemot (hebraisk: בהמות‎, behemoth, Bəhēmôth, Behemot, B'hemot; arabisk: بهيموث Bahīmūth eller بهموت Bahamūt) er betegnelsen på et dyr som nevnes i Jobs bok kapittel 40 i den hebraiske Bibelen (det gamle testamente). Det omtales som et fryktinngytende og uovervinnelig vesen skapt av Jahve. Dyret har av flere blitt tolket som en flodhest.[trenger referanse]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Ziz, Behemot og Leviatan.

Teksten i Jobs bok:

Se Behemot: Jeg skapte både henne og deg. Hun eter gress som en okse. Se for en kraft hun har i hoftene, og for en styrke i bukmusklene! Hun strekker ut halen, stiv som en seder, og lårsenene er fast flettet. Beina er som bronserør, knoklene som jernstenger. Hun er Guds fremste verk, av skaperen fikk hun sitt sverd. Fjellene gir henne føde, alle villdyrene leker der. Hun hviler under lotusplanter, i ly av siv og sump. Lotusen gir skygge, piletrærne ved elven omgir henne. Om elven fosser, er hun like rolig, trygg selv når Jordan bruser mot hennes gap. Hvem tør åpenlyst angripe henne og dra en snor gjennom nesen?

I apokryftene er Behemot et mytologisk dyr, skapt på den femte dag samtidig med Leviatan. Begge spiller en sentral roll i ofiternes gnostiske system.[1]

Ifølge en jødisk legende er behemot, leviatan og fuglen ziz noen uhyrer som skal spille en rolle på dommens dag. Da skal de til slutt bli drept og servert som mat.

Tolkninger[rediger | rediger kilde]

Folbildet til Behemot skulle kunne være et virkelig dyr, ofte identifisert med en vannbøffel, elefant eller flodhest. Visse forskere anser imidlertid at disse dyr ikke stemmer med beskrivelsen, for eksempel en hale som et sedertre, og beskrivelsen skulle da fremst være symbolsk og ikke zoologisk. Noen mener beskrivelsen passer til en dinosaur, som en sauropod.[trenger referanse]

Den vanligste oppfatningen er at beskrivelsen er inspirert av flodhesten. Flodhesten var i det gamle Egypt symbol for kaoskreftene og det går i linje med fremstillingen i Jobs bok.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • B.F. Batto: «Behemoth.» I: K. van der Toorn; B. Becking; Pieter W. van der Horst (utg.): Dictionary of Deities and Demons in the Bible. Leiden, Boston, Köln, 21999, ISBN 9-00-411119-0, s. 165-169.
  • Norbert Borrmann: Lexikon der Monster, Geister und Dämonen. Berlin 2000, ISBN 3-89602-233-4.
  • Fred Hartmann: Das Geheimnis des Leviathan. Schwengeler, 2005, ISBN 978-3-85666-374-2.

Annet[rediger | rediger kilde]

I romanen Mesteren og Margarita av Michail Bulgakov, heter katten Behemot

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carlquist, Gunnar, red. (1939). Svensk uppslagsbok. Bd 3 (nyutgåva). Malmö: Svensk uppslagsboks förlag AB. s. 423. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]