Hopp til innhold

Begby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Begbymannen

Begby er et tettsted som ligger i Fredrikstad kommune, tidligere Borge kommune, i Østfold og kan regnes som slags forstad til Fredrikstad Sentrum. Tettstedet grenser til Skjærviken i nord, Sellebakk i vest og Østsiden/Kongsten i sør og har ca 3500 innbyggere i 2016.[trenger referanse]

Riksvei 110 Haldenveien (også kjent som Oldtidsveien) går tvers gjennom (nord/sør) Begby. Begbyveien er hovedveien mellom Begby og Sellebakk selv om denne er definert som en lokalvei.

Langs Riksvei 110 ligger Begby Senter (også kjent som Begbyhallen fra tidligere). Dette kjøpesenteret inneholder blant annet dagligvarebutikk, apotek og blomsterforretning (pr juni 2016).

Begby skole er en barne- og ungdomsskole med ca. 550 elever.[trenger referanse] . Skolen ble åpnet i 1977. Det finnes også flere barnehager.

Begby I.L. er det eneste idrettslaget og hovedaktiviteten er fotball. Klubbens A-lag for menn spiller i 5 divisjon. Klubben fikk i 2008 en helt ny kunstgressbane som ligger rett ved Begby skole.

Det ligger finnes to store boligfelt som nesten har vokst sammen til ett. Det noe eldre Moenfeltet og det relativt nye Bråtenfeltet. Begge har en felles innkjøring fra Riksvei 110. Moenfeltet er av unge lokale også kjent under navnet "Begby Hills".[trenger referanse] Som navnet tilsier ligger boligfeltet litt i høyden.

Sangeren Marianne Antonsen og fotballspilleren Isabell Herlovsen er oppvokst på Begby.

Helleristningene ved Begby inneholder, blant andre motiver, den berømte figuren Begbymannen. Helleristningene og flere andre arkeologiske funn har bidratt til å gi Riksvei 110 navnet Oldtidsveien.