Befolkningspyramide

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Navnet på figuren kommer av pyramideformen på grafen

En befolkningspyramide er en figur som viser hvor mange mennesker det finnes, etter alder og kjønn, innen et fastsatt område, vanligvis et land. Vanligvis består den av to grafer, hvor befolkningen fordeles etter kjønn (vanligvis menn til venstre, kvinner til høyre), fordelt i grupper på fem år.

Endringer i befolkningsveksten kan leses ut fra denne, og til en viss grad koble dette opp mot andre ting. For eksempel viser Tysklands befolkningspyramide at noe hendte på slutten av 30- og begynnelsen av 40-tallet, på grunn av andre verdenskrig. Befolkningspyramidene kan være svært forskjellige fra land til land.

Befolkningspyramidens utvikling[rediger | rediger kilde]

I et utviklingsland er fødselsraten høy, mens dødsraten er lav. Derfor er en stor del av befolkningen barn, hvilket fører til at bruttonasjonalprodukt forblir lav. Om landet utvikles til et industriland øker andelen av arbeidsføre, hvilket fører til at landet blir rikere. Et land som har vært industrialisert lenge får en stor mengde pensjonister, hvilket fører til store utgifter for samfunnet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Denne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.