Bedriftsidrett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bedriftsidrett er organisert sportsaktivitet innen bedrifter, yrkesgrupper, fagforeninger og offentlige etater. Organiseringen er et alternativ til tilbud gjennom nasjonale idrettsforbund og deres særforbund. Bedriftsidrett omfatter de fleste idretter, og det arrangeres konkurranser idrettsutøvere organisert utenfor bedriftsidretten ikke har anledning til å delta. Innen en rekke ordinære idrettsarrangementer er det åpnet for bedriftsidrettsutøvere i egne klasser, eksempelvis i Holmenkollstafetten.

Den mest grunnleggende oppgaven til bedriftsidretten likevel å legge til rette for økt aktivitet innen trim, mosjon og konkurranser blant grupper som til vanlig har liten kontakt med den ordinære idrettsbevegelsen. Slike aktiviteter kan være egne bedriftsserier innen populære lagidretter som fotball, håndball og bandy, men vel så sentralt er aktivisering, helse og trivsel, gjennom arrangementer som familiemosjon, pensjonistmosjon, pausegymnastikk og idrettsmerkeprøver.

Det europeiske forbundet for bedriftsidrett er European Federation for Company Sport (EFCS), mens det internasjonale forbundet er World Federation for Company Sport (WFCS).

Bedriftsidrett i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er bedriftsidrett organisert under Norges Bedriftsidrettsforbund (NBIF), som er det tredje største særforbundet under Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF).

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidlig på 1900-tallet var fagbevegelsen opptatt av å koble idrett og friluftsliv til bedriftene, og egne arbeideridrettsforeninger ble dannet. Arbeidernes Idrettsforbund, stiftet i 1924, hadde bedriftsidretten som prioritert oppgave, og det opprettet et eget bedriftsidrettsutvalg 1931 som skulle arbeide med utvikling. Etter idrettssamlingen i 1940 ble bedriftsidretten etablert som et utvalg under Norges Idrettsforbund (NIF). I 1957 ble Norges Mosjons- og Bedriftsidrettsforbund (NMBF) stiftet. Handikapidrett ble fra 1950-tallet administrert av et utvalg i bedriftsidrettsforbundet frem til Norges Handicapidrettsforbund ble eget særforbund i NIF 1971. Også idrett blant sjømenn er en form for bedriftsidrett som tidligere var organisert gjennom den statlige velferdstjenesten for handelsflåten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]