Beaglekanalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Beaglekanalen
Oppkalt etterHMS «Beagle»
Kart
Beaglekanalen
54°52′32″S 68°08′11″V

Beaglekanalen

Beaglekanalen er et 240 km langt sund som går på tvers gjennom øygruppen Ildlandet fra Atlanterhavet til Stillehavet. Kanalen skiller (Ildlandet) Storøya fra flere mindre øyer som Picton, Lennox og Nueva, Gableøya, Navarinoøya, Hosteøya, Londonderryøya, O'Brienøya og Stewartøya. Den østlige delen av kanalen utgjør landegrensen mellom Chile og Argentina mens den vestlige delen hører til Chile.

Beaglekanalen, Drakestredet og Magellanstredet er tre mulige ferdsalternativ for skip i trafikk mellom Atlanterhavet og Stillehavet uten å runde Kapp Horn. Av disse er Drakestredet det bredeste og dermed den mest brukte.

Beaglekanalen er bare 5 km bred på det smaleste. Kanalen strekker seg fra øya Nueva i øst til Cookbukta i vest. Den sørvestlige delen går mellom Hosteøya og Gordonøya før kanalen munner ut i Cookbukta. Den nordvestlige delen går inn i Darwinsundet mellom Gordonøya og Storøya. Darwinsundet knytter seg til Stillehavet via to kanaler: O'Brienkanalen og Ballenerokanalen, som går på hver sin side av O'Brienøya.

Kanalen har blitt oppkalt etter skipet HMS «Beagle» som drev hydrografisk utforsking av området fra 1826 til 1830. Skipet ble senere kjent for Charles Darwin som ble med skipet fra 1833.

Kart over Beaglekanalen.