Mer hahn en neue Oberkeet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Bauernkantate)
Hopp til navigering Hopp til søk

Mer hahn en neue Oberkeet («Vi har en ny øvrighet», BWV 212) er en av Johann Sebastian Bachs mest kjente verdslige kantater. Den kalles også «Bauern-Kantate» («Bondekantate»); Bachs opprinnelige betegnelse var Cantate burlesque.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Kantateteksten stammer fra Christian Friedrich Henrici, mest kjent under pseudonymet Picander, og er skrevet for 30. august 1742. På denne dagen feiret lensherre og kurfyrstlig-saksisk kammerherr Carl Heinrich von Dieskau sin 36. fødselsdag på Rittergut Kleinzschocher ved Leipzig med et stort fyrverkeri, og tok samtidig mot hyllest fra de omkringboende bøndene slik skikken var.

Dieskau var Picanders overordnede, og på en folkelig grovkornet og tildels ironisk måte henspiller teksten på en rekke av tidens lokale personer og hendinger, som for eksempel tjuvfiske. Sannsynligvis ba Picander Bach om å skrive musikken. Bauernkantate er den seneste av Bachs kantater med dokumentert opprinnelsesdato.

Tematikk[rediger | rediger kilde]

Under en fest serverer kammerherren øl og det fører til en animert samtale mellom en navnløs bonde (bass) og bondekona Mieke (sopran); etter den rent instrumentale innledningen preger samtalen mellom dem hele resten av kantaten. De gleder seg over festen, utveksler dels tvetydige, dels entydige erotiske forslag og snakker om skatteinnkreverens uærlighet, men mest lovpriser de godseier Dieskau; også hans kone og hennes sparsomhet er tema. Samtalen foregår dels på obersachsisk dialekt

Besetning[rediger | rediger kilde]

Karakteristika[rediger | rediger kilde]

I tråd med tekstens karakter skapte Bach en ganske beskjeden komposisjon med korte satser og et stort sett enkelt tonefølge. Flere steder griper han til populære danseformer og folkelige melodier, for eksempel folkesangen «Mit dir und mir ins Federbett, mit dir und mir aufs Stroh» (meningsinnholdet er omtrent «Med deg og meg i dynene, med deg og meg i halmen»). Deler av tidligere komposisjoner er med, som sats 14 fra Es lebe der König, der Vater im Lande BWV Anh. 11 og den andre bassarien fra Geschwinde, geschwinde, ihr wirbelnden Winde BWV 201).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]