Bathinda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Bathinda
Punjabi: ਬਠਿੰਡਾ
Bathinda
Qila Mubarak ligger i hjertet av Bathinda, her sett fra innsiden.
LandIndia India
DelstatPunjab
DistriktBathinda
Befolkning217 389 (2001)
Høyde over havet210±1 meter

Bathinda eller Bhatinda (punjabi: ਬਠਿੰਡਾ) er en by i distriktet Bathinda i den nordvestindiske delstaten Punjab. Byen er blant de eldste i Punjab, og er oppkalt etter Rajputkongene Bhati. Det er administrasjonssentrum i distriktet, og ligger i Punjabs Malwaregion. Amritsar ligger ca. 150 km nord for Bathinda, som i 2001 hadde 217 389 innbyggere. Byen fungerer som et viktig jernbaneknutepunkt med forbindelse til andre indiske delstater og Pakistan. NH 15 (National Highway 15, Kandla-Pathankot) og NH 64 (National Highway 64, Chandigarh-Dabwali) møtes ved byen. Byen er kjent for sin handel med jordbruksprodukter som kornmøller og veverier. Bathinda domineres av fortet Govindgarh, bygd på 1500-tallet med 36 m høye murer. Siden man finner to kunstige innsjøer i byen, blir også Barnala enkelte ganger kalt Innsjøers by. Bathinda er en historisk by. Den var forbundet med fengslingen av den første kvinnelige keiseren av India, Razia Sultan, i fortet her i år 1239.

Byen er hjemmet til to moderne varmekraftverk[1], en gjødselfabrikk[2] og fortet Qila Mubarak.[3] Bathinda er også en av de største markedene for matkorn og bomull i Nord-India, og området rundt Bathinda har blitt et stort druedyrkende område. Bathindas jernbanestasjon er en av Asias største jernbaneknutepunkter og gjennomgår i disse dager en nødvendig modernisering. Byen blir også sett på som en av de stedene beste for utdanningsmuligheter i Punjab.[4]

Demografi[rediger | rediger kilde]

Ved folketellingen i 2001 hadde byen 217 389 innbyggere, hvorav 54 % var menn og 46 % kvinner.[5] Bathinda hadde da en gjennomsnittlig lesekyndighet på 70 %, noe som var høyere enn landsgjennomsnittet på 59,5 %. 11 % av befolkningen var barn under 6 års alder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]