Bassin de l’Arsenal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
port de l'Arsenal
LandFrankrikes flagg Frankrike
Kart
port de l'Arsenal
48°50′58″N 2°22′03″Ø

Ødeleggelsen av Bastillen med diket (fossé) i forgrunnen. Diket ble senere til Bassin de l'Arsenal.

Bassin de l'Arsenal (også kalt Port de l'Arsenal) er et båtsbasseng i Paris. Det knytter Canal Saint-Martin til Seinen ved Quai de la Rapée. Bassenget er en komponent av Réseau des Canaux Parisiens (Det parisiske kanalnettverk), og danner en del av grensen mellom 4. arrondissement og 12. arrondissement. Det ligger inn mot Boulevard Bourdon i det 4. arronissenment (vest for bassenget) og Boulevard de la Bastille i det 12. (østfor).

Fra 1500-tallet til 1800-tallet lå det et arsenal her, diket her var ment som et forsvarsverk, anlagt samtidig som det ble gjort forbedringer på den falleferdige bymuren i området.[1]

Etter ødeleggelsen av festningen Bastillen i november 1789 (under den franske revolusjon) ble Bassin de l'Arsenal utgravd for å erstatte det diket som hadde ligget der og som tjente til å forsyne vann fra Seinen til vollgraven rundt festningen.

På 1800-tallet og mesteparten av 1900-tallet var Bassin de l'Arsenal en handelshavn der gods ble lastet og losset. Det var adskilt fra Seinen av Morlandslusen. Havnen ble fritidshavn i 1983, og drives nå av Association for the Leisure Port of Paris-Arsenal. Marinaen har plass til 180 fritidsbåter.

Bassin de l'Arsenal og Colonne de Juillet nattestid.
Port de l’Arsenal - Plan de Turgot (1739), Detalj: Port de l'Arsenal

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata