Hopp til innhold

Barnum’s American Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Raritetskabinettet Barnum's American Museum i New York City fotografert i 1858

Barnum's American Museum var et amerikansk museum, menasjeri og raritetskabinettBroadway i New York City i USA fra 1841 til 1865. Museet var eid av den berømte underholdningentreprenøren P. T. Barnum og John Scudder, samarbeidspartner og opprinnelig eier.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Da «humbugkongen» Barnum kjøpte Scudder's American Museum i 1841, døpte han det om i sitt eget navn til Barnum's American Museum. Museet kunne etter hvert tilby det betalende publikum en mengde attraksjoner og ekte og uekte rariteter i en blanding av underholdning og opplysning om kunst, historie og vitenskap. Salene inneholdt blant annet et menasjeri av dyr, både levende og utstoppede, utstillinger av pedagogiske modeller og mekaniske innretninger, daglige turer med varmluftsballong og ikke minst flere bløffer og «freaks», det vil si kortvokste, kjemper, overvektige, albinoer og andre personer med uvanlige kroppslige framtoninger.

Blant de tidligste hovedattraksjonene i Barnums museum var forfalskninga Feejee mermaid («Fiji-havfrua», fra 1842) og General Tom Thumb («General Tommeliten»), «sirkusdvergen» Charles Stratton (1838–1883) som Barnum viste fram allerede som fireåring under påstanden om at gutten var elleve.

I 1846 hadde museumsutstillingene 400 000 besøkende. På det meste skal 15 000 peroner ha vært innom i løpet av én dag. man regner ellers med at rundt 38 millioner besøkte museet fra 1841 til 1865.

Slutt og arvtakere[rediger | rediger kilde]

Barnum's American Museum opphørte da bygningen brant ned til grunnen i den store bybrannen 13. juli 1865. I 1875 overtok imidlertid Barnum det han kalte P. T. Barnum's Grand Traveling Museum, Menagerie, Caravan & Hippodrome. Dette var et omreisende sirkus med en dyre- og museumutstilling med «freaks» og andre rariteter. Mange berømte artister og personligheter var innom i løpet av åra, og sirkuset gjorde Barnums navn ytterligere kjent. Det eksisterer fortsatt, nå under navnet Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus.

Barnum Museum i byen Bridgeport i Connecticut stod ferdig 1893, to år etter sirkuskongens død. Det har en stor utstilling om P. T. Barnum og byen.

Barnum kjøpte også andre museer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]