Barneinfeksjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Barneinfeksjoner er en gruppe infeksjonssykdommer som kan deles i tre grupper.

  • barnesykdommer som man bare får en gang i livet (som regel som barn).
  • Sykdommer det vaksineres mot – alvorlige sykdommer man kan få fra man er barn.
  • forskjellige andre barneinfeksjoner:

De to første gruppene over overlapper hverandre til en viss grad. Noen sykdommer vi[hvem?] vaksinerer barn mot tilhører også gruppen barnesykdommer og omvendt (meslinger, kusma og røde hunder).

Oversikt over noen barneinfeksjoner[rediger | rediger kilde]

Difteri
er en infeksjon i nese og hals som skyldes difteribakterier. Bakteriene danner giftstoffer som kan angripe hjerte-, nyre-, og nervevev. Sykdommen finnes i hele Europa og andre verdensdeler. Det vaksineres mot sykdommen i barnevaksinasjonsprogrammet fordi sykdommen medfører store plager for den som rammes og hos små barn har sykdommen en ikke ubetydelig dødelighet.
Stivkrampe / tetanus
er en sykdom i nervesystemet som forårsaker kramper, det skyldes tetanusbakterier som finnes i jord og skitt og kan smitte gjennom sår som forurenses. Det vaksineres mot sykdommen i barnevaksinasjonsprogrammet fordi sykdommen har høy dødelighet.
Kikhoste / pertussis
er en infeksjon i luftveiene som skyldes kikhostebakterien. Det vaksineres mot sykdommen i barnevaksinasjonsprogrammet fordi sykdommen fører til kraftige og langvarige hosteanfall som er farlige for små barn, hos barn under 2-3 år kan det forårsake hjerneskade og dødsfall, hos større barn og voksne er det mindre alvorlig men fører til ukevis med plagsom hoste.
Poliomyelitt (polio)
er en virussykdom som skyldes polioviruset som til å begynne med forårsaker typiske virus-symptomer som forkjølelsesplager, smerter i kroppen og magesyke. Etterhvert angriper det nervesystemet og hjernen og kan gi varige lammelser. Sykdommen er under kontroll i mange moderne land og man snakker om utryddelse, men i flere fattige og underutviklede land lever sykdommen videre i spredte tilfeller. Det vaksineres mot sykdommen i barnevaksinasjonsprogrammet fordi sykdommen er svært alvorlig for den som rammes av lammelser og fordi den ennå ikke er helt utryddet.
Meslinger
er en typisk barnesykdom med utslett og skyldes meslingeviruset. Det kan gi komplikasjoner som lungebetennelse, bronkitt og mellomørebetennelse. Det vaksineres mot sykdommen i barnevaksinasjonsprogrammet fordi komplikasjonenen kan være alvorlige med hjernebetennelse, varige skader eller død. Det dør en million barn av meslinger i verden hvert år.
Kusma
er en typisk barnesykdom som vanligvis ikke medfører utslett. Det skyldes kusmaviruset og barnet får hovne kjertler, særlig spyttkjertelene i kinnene men også testikler og andre kjertler. Det vaksineres mot sykdommen i barnevaksinasjonsprogrammet fordi komplikasjoner kan være alvorlige med hjernehinnebetennelse som i verste fall fører til døvhet eller andre varige skader. Hvis det rammer testiklene setter det fruktbarheten i fare hos gutter.
Røde hunder
er en typisk barnesykdom med utslett, og skyldes rubellaviruset. Infeksjonen er som regel ufarlig hos barn, men det vaksineres mot sykdommen i barnevaksinasjonsprogrammet fordi det gir alvorlige misdannelser hos foster når gravide blir smittet.
HIB / hemophilus influenzae type B
er altså ikke en sykdom men en bakterie som forårsaker flere såkalte HIB infeksjoner. Barn vaksineres mot HIB infeksjoner i barnevaksinasjonsprogrammet fordi HIB infeksjonene kan være alvorlige og komplikasjoner er hjernehinnebetennelse, strupelokkbetennelse, lungebetennelse og leddbetennelse.
Tuberkulose
er en alvorlig og langsomt utviklende sykdom som først og fremst rammer lungene. Det skyldes tuberkulosebakterien som er ansvarlig for svært mange alvorlig sykdommer og dødsfall i verden hvert år. Tuberkulose og hiv har funnet hverandre og sammen er disse to sykdommene 'krutt'. Det vaksineres mot sykdommen i barnevaksinasjonsprogrammet fordi sykdommen har store negative konsekvenser for både den som rammes og samfunnet som helhet. Det rammer også hjernehinner, lymfknuter, tarmkanalen, knokler, ledd og nyrer.

Spørsmål og svar om barnesykdommene[rediger | rediger kilde]

Er voksne som har hatt en barnesykdom smittefarlig når barna hjemme er syke?
Svaret er nei, har du hatt en barnesykdom, får du den aldri igjen og du kan heller ikke smitte andre selv om noen i nærmiljøet / familien har den aktuelle barnesykdommen. Dette gjelder i dag stort sett vannkopper, de andre får de fleste vaksine mot.
Kan jeg få en barnesykdom flere ganger?
I svært sjeldne tilfeller, men i prinsippet ikke. Vannkopper kan hos noen komme tilbake senere i livet som helvetesild, men dette er IKKE det samme som at du får vannkopper to ganger. Helvetesild er en helt annen sykdom men skyldes en tilfeldig reaktivering av vannkoppevirus som ligger latent i kroppen fra du hadde vannkoppene som barn.