Hopp til innhold

Barnabas’ brev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Barnabas' brev er et kristent skrift fra oldkirken. Skriftet presenterer seg som et brev, og har visse brevtrekk, men er i form nærmere et læreforedrag.

Skriftet inneholder en tolkning av Det gamle testamentet som er avansert for sin samtid. Barnabas' brev ble høyt vurdert i oldkirken, og ifølge Eusebius skal Klemens av Aleksandria ha regnet det som en del av den nytestamentlige kanon. Det er også med i Codex Sinaiticus der det er plassert som det siste skriftet i NT. Andre kirkefedre regnet skriftet som apokryft.

Skriftet stammer sannsynligvis fra 131 e.Kr. Forskere er usikre på hvor det er skrevet, men Syria, Lilleasia og Alexandria har blitt foreslått. Selv om tittelen impliserer at Barnabas står bak brevet, er det lite som tyder på dette.[trenger referanse]

Brevet er en læreutlegging av GT inn i en kristen kontekst. Det tolker Det gamle testamentet slik at man ser kristen lære i de jødiske tekstene. Barnabas' brev hevder at det aldri har vært en pakt mellom jødene og Gud, og at man derfor ikke kan snakke om en «ny» og en «gammel» pakt, men kun om den pakten som ble innført med Kristus for de kristne.

Det finnes to greske håndskrifter med hele skriftet komplett. Dette er Codex Sinaiticus og Codex Hierosolymitanus. Ellers har man flere håndskrifter med deler av brevet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]