Hopp til innhold

Barke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Barke
LandLibyas flagg Libya
Grunnlagt540 f.Kr. (Julian)
Kart
Barke
32°29′54″N 20°53′34″Ø

Barka i Pentapolis i Kyrenaika

Barke (gresk: Βάρκη, latin: Barca, italiensk: Barce, fransk: Barqa, arabisk: برقة) var en antikk gresk koloni, deretter en romersk, så bysantinsk by i Nord-Afrika, i området som nå er Libya. Byen var forgjengeren til den moderne el Merdj.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Som gresk by hørte Barke til Pentapolis (Kyrenaika) og til byen Kyrene. Barca og Barqah er andre navn for hele provinsen Kyrenaika, slik at det er en forvekslingsfare.[1]

Mange arkeologer mener at antikkens Barke er identisk med den moderne el Merdj.[trenger referanse] Alexander Graham mener den tilsvarer Tolmeitha (Ptolemais).[2]

I 1911 erobret Italia byen fra tyrkerne. På det kyreneiske høylandet var Barca – også Jebel Akhdar eller Montagna Verde – et større sentrum for den italienske kolonisering i Kyrenaika.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kristendommen spredte seg fra Egypt til det nordafrikanske Pentapolis. Siden konsilet i Nikea i 325 ble Kyrenaika organisert som kirkeprovins under Alexandria, i pakt med forskriftene fra kirkefedrene i Nikea.

Etter stadige ødeleggelser og gjenoppbygginger i romertiden ble det til et større distrikt og et bispedømme. Dets biskop Zopyros deltok på Nikea i 325.[3] I nedtegnelsene fra konsilet i Efesos (431) og konsilet i Khalkedon (451) nevnes det andre biskoper, Zenobius og Theodorus.

Barca tilhørte eksarkatet Afrika til det i 643/644 ble erobret av araberne. Opprinnelig var Barca hovedstad for provinsen Barqah under kalifatet. Da osmanene erobret regionen i 1521, fikk provinsen den tyrkiske navneform Barka, men byen forble ikke provinshovedstaden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Barce in: Encyclopædia Britannica. (1964-utgaven) s. 153.
  2. ^ Alexander Graham: (1902) Roman Africa: an outline of the history of the Roman occupation of North Africa, based chiefly upon inscriptions and monumental remains in that country. Longmans, Green, and Co., London, S. 312, OCLC 2735641.
  3. ^ „Barca“ The Catholic Encyclopedia (1907) Robert Appleton Company, New York

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • GigaCatholic – Titularbispedømmer på gcatholic.org
  • Butler: The Arab Conquest of Egypt. s. 430.
  • Heinrich Gelzer: Patrum Nicaenorum nomina, S. 231.
  • Joachim Marquardt: Staatsverwaltung. I, S. 459.
  • Westermann: Großer Atlas zur Weltgeschichte.