Barberhøvel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Person som bruker en barberhøvel av typen kassetthøvel på ansiktet.

En barberhøvel er et verktøy som anvendes for å fjerne uønsket hårvekst på kroppen. Den består vanligvis av et lite, skarpt barberblad av stål som monteres i en holder, vanligvis av plast og levert med et håndtak. En ettbladshøvel har standardisert og utbyttbart barberblad, mens en kassethøvel enten har utbyttbar kassett eller er en såkalt engangshøvel som kastes etter bruk.

Typer[rediger | rediger kilde]

Barberhøvler kalles safety razors på engelsk («sikkerhetshøvel») for å skille dem fra barberkniver.

En ettbladshøvel[1][2] eller enbladshøvel er den enkleste typen, og bruker et utskiftbart blad. Både bladet og høvelen er symmetrisk, og kan derfor kalles «tosidig» eller «DE-høvel» (fra double edge). Den kalles også noen ganger «tradisjonell» barberhøvel. Her er barberbladet standardisert (og kan derfor fås svært rimelig), og det er selve hodet (den halvrunde delen) på barberhøvelen som bestemmer vinkelen på bladet og avstanden til huden.[3] Ønskes en tettere eller mindre tett barbering kan man dermed bytte skafthode, men beholder bladet. Det finnes også varianter med vinklet blad, et design som var vanlig i Tyskland, hvor bladet er litt vinklet og buet langs lengden for å gi en skjæreeffekt og en stivere skjærekant.

På en kassetthøvel er barberbladet festet i en kassett, oftest laget av plastikk. Kassetten kasseres etter en viss tids bruk. I de tilfellene kassetten er permanent festet til skaftet snakker man om en engangshøvel. Det finnes også kassetthøvler med plastkassetter som kan demonteres fra skaftet, og man kan da gjenbruke skaftet når en kassett er oppbrukt og skal kastes. Forskjellige merker og modeller har her egne proprietære løsninger som ikke passer om hverandre. Kassetthøvler har ofte flere blader per kasset, og kalles derfor av og til «flerbladshøvler». Utformingen av barberblad-kassetten bestemmer hvor aggressivt den barberer.

Barberskum[rediger | rediger kilde]

Barberhøvelen anvendes vanligvis sammen med barberskum eller -krem for å redusere friksjonen mellom høvelen og huden. Barberskum finnes i ferdig form eller kan fremstilles av barbersåpe med hjelp av børste.

Virkemåte[rediger | rediger kilde]

Til forskjell fra andre høvler, som høvler av det øverste sjiktet fra det materialet man anvender, er barberhøvelen innstilt slik at den bare skraper overflaten man drar den over.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Barbermaskin, et alternativ til barberhøvel som kan brukes uten barberskum
  • Barberkniv, et alternativ som kreves en viss øvelse for å unngå skader

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bonafede, Torjus Dølo Foto: Håkon. «Raka fant». www.klikk.no (norsk). Besøkt 10. november 2022. 
  2. ^ «Bli kvitt barberkvisene!». Barbershop.no (norsk). Besøkt 10. november 2022. 
  3. ^ «Hvilken barberhøvel skal jeg velge?». Barbershop.no (norsk). Besøkt 10. november 2022.