Hopp til innhold

Barbermaskin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Barbermaskin med roterende blader.
Barbermaskin med oscillerende blader.

En barbermaskin er en maskin med et eller flere barberblader for barbering. De kan grovt deles i to kategoriene roterende blader eller oscillerende blader (blad som går frem-og-tilbake), og brukere har en tendens til å foretrekke den ene eller den andre. Elektriske barbermaskiner krever vanligvis ikke bruk av barberskum, såpe eller vann.

Mange moderne barbermaskiner er trådløse med oppladbart batteri. Det finnes også maskiner som går på engangsbatteri eller nettspenning. Drivkraften kan komme fra en liten elektrisk motor eller av en elektromekanisk oscillator drevet av en vekselstrøms-solenoide.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det første patentet for en elektrisk barbermaskin ble gitt til John Francis O'Rourke i New York i 1898 (amerikansk patentnummer 616554).[1] Den første fungerende elektriske barbermaskinen ble oppfunnet i 1915 av den tyske ingeniøren Johann Bruecker.[2] Den amerikanske gründeren Jacob Schick patenterte en elektrisk barbermaskin i 1930.[3] Remington Rand Corporation utviklet barbermaskinen videre, og skal angivelig ha begynt å produsere den første barbermaskinen i 1937. En annen viktig oppfinner var professor Alexandre Horowitz hos Philips i Nederland som oppfant barbermaskinen med roterende blader. Roland Ullmann hos Braun i Tyskland var en annen viktig oppfinner for utviklingen av barbermaskinen,[4] og var den første som smeltet sammen gummi- og metallelementer på barbermaskiner[5] og utviklet mer enn 100 elektriske barbermaskiner for Braun.[6] I løpet av sin karriere søkte Ullmann godt over 100 patenter for innovasjoner i forbindelse med tørre barbermaskiner.[7]

Tørre og våte maskiner[rediger | rediger kilde]

De tidligste maskinene var bare ment å brukes på tørr hud. Mange nye maskiner er designet for å kunne brukes både på tørr og våt hud, hvilket gjør at de også kan rengjøres med vann.

Batteridrevne maskiner[rediger | rediger kilde]

På slutten av 1940-årene kom de første batteridrevne maskinene på markedet. I 1960 kom Remington med den første oppladbare barbermaskinen.[8][9] I 2017 kom Xiaomi med en barbermaskin med USB-C lading.[10]

Vasking med vann[rediger | rediger kilde]

Mange moderne barbermaskiner er vanntette slik at brukeren kan rengjøre barbermaskinen med vann. For opprettholde elsikkerhet bør laderen eller strømledningen være ute mens man rengjør maskinen med vann.

Bruk i dusj[rediger | rediger kilde]

Noen barbermaskiner er godkjent av produsenten for å kunne brukes mens man man dusjer. Disse modellene er alltid batteridrevne, og vil vanligvis ikke kunne slås på mens laderen er tilkoblet. Grunnen til det er at det kan medføre risiko å bruke utstyr tilkoblet strømnettet mens man er i badekar eller dusj.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Schick Dry Electric Razor». 
  2. ^ ABC der Deutschen Erfindungen. Reportage von Dorothee Ott und Kristine von Soden. Hessischer Rundfunk, 23. December 2010.
  3. ^ «Jacob Schick Invents the Electric Razor». 
  4. ^ «A History of Braun Design, Part 1: Electric Shavers - Core77». Besøkt 22. oktober 2017. 
  5. ^ Terstiege, red. (2009). The making of design: from the first model to the final product. Basel: Birkhäuser. ISBN 9781299719897. OCLC 852656502. 
  6. ^ GmbH, Frankfurter Allgemeine Zeitung (27. desember 2010). «Braun-Ausstellung: Elektrisch und trocken gegen 15.000 Barthaare». FAZ.NET. Besøkt 22. oktober 2017. 
  7. ^ «Google Scholar». Besøkt 22. oktober 2017. 
  8. ^ Electric Shaver Museum. Pedewei.home.xs4all.nl. Retrieved on 2012-09-14.
  9. ^ Brett. «Art of Manliness Sacrilege! My Year-Long Experiment With Using an Electric Razor». Besøkt 23. april 2021. 
  10. ^ Mike (27. desember 2017). «Xiaomi Brings USB-C Charging To Men’s Portable Electric Shaver For Just $27». Shouts (engelsk). Besøkt 10. november 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]