Balutsjistan (Pakistan)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Baluchistan)
Hopp til: navigasjon, søk
Balutsjistan
Balutsjistan

Flagg

Kart over Balutsjistan

Land Pakistan Pakistan
Status Provins
Grunnlagt 1. juli 1970
Adm. senter Quetta
Areal 347 190 km²
Befolkning 7 167 554 (2003)
Distrikter 26

Balutsjistan er en pakistansk provins som utgjør den østlige delen av den historiske regionen Balutsjistan. Provinsen utgjør 42% av Pakistans areal og har landets laveste befolkningstetthet.

Provinsen grenser mot Arabiahavet i sør, de pakistanske provinsene Sind og Punjab i øst, de iranske- og afghanske delene av Balutsjistan i vest, og de pakistanske stammeområdene i nord.

Balutsjistan har rike naturresurser i form av bla. olje og mineraler, men er den minst utviklede provisen i Pakistan. Inntektene har enten gått rett til utlandet, til Islamabad eller de lokale klanssjefene (Seidars), svært lite har vært til nytte for befolkningen i regionen.

Siden britisk India ble delt og Pakistan uavhengig i 1947 har det vært flere bølger av opprør. Det siste startet for et par år siden med angrep på rørledninger, millitærforlegninger og store konstruksjonsprosjekter i regionen. Organisasjonen «Balochistan Liberation Army» (BLA) har tatt på seg ansvaret for flere av aksjonene, men det er uklart hvor mye som den reelt er ansvarlig for.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]