Ballangen prestegjeld

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ballangen kirke

Ballangen prestegjeld var et prestegjeld tilhørende Ofoten prosti. Det omfattet sogn i Ballangen kommune i Nordland fylke, og hovedkirken var Ballangen kirke.

Ballangens kirkesogn er nå en del av Narvik kirkelige fellesråd, og underlagt Ofoten prosti i Sør-Hålogaland bispedømme i Den norske kirke.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Kirkelyden i Ballangen sognet fra gammelt av til Ofoten prestegjeld, og folket i Ballangen, på den tiden benevnt Sørlandet ettersom det var på sydsiden av Ofotfjorden, hadde en lang og besværlig kirkevei. Ofte var det et hardt slit å ta seg over Ofotfjorden når været stod imot, og kirkesøkningen fra Ballangen særlig vinterstid var ubetydelig. Det var følgelig nærliggende at behovet for egen kirke i Ballangen gjorde seg gjeldende, og i 1904 ble det dannet en Kirkekomité i Ballangen. Det tok imidlertid sin tid å få oppført en kirkebygning, og først den 6. juni 1923 fant vigslingen av Ballangen kirke ved biskop Johan Støren sted.[1] Fra 1. januar 1924 ble således Sørlandet utskilt som eget Ballangen sogn.[2]

Ved kgl.res. av 5. september 1963 ble Ballangen sogn skilt ut fra Ofoten prestegjeld som eget Ballangen prestegjeld.[2]

Fra 2004 ble prestegjeldene som administrativ enhet faset ut av Den norske kirke, og fra 2012 gikk de også ut av lovverket.[3]

Menigheter[rediger | rediger kilde]

Prestegjeldet hadde ved sin avvikling følgende menigheter:[4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ballangen kirke. s.n. 1973. s. 1-9. 
  2. ^ a b Prestegjeld og sogn i Nordland, arkivverket.no
  3. ^ Fornyings-, administrasjons-og kirkedepartementet (20. desember 2011). «Endringer i gravferdsloven og kirkeloven». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 5. mars 2023. 
  4. ^ «Kirkelig enheter og endringer i prosti og menigheter». docplayer.me. Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste AS. 2009. Besøkt 5. mars 2023.