Bakke Mølle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bakke Mølle
Det tidligere Bakke Mølle-bygget ved Akerselva, sett fra Gullhaug bru (2012).
Beliggenhet
AdresseNydalsveien 21, 0484 Oslo
LandNorge
StedOslo kommune
Kart
Kart
Bakke Mølle
59°56′55″N 10°45′52″Ø

Bakke Mølle var en bedrift beliggende ved Akerselva i Nydalen i Oslo, et par hundre meter sør for dagens Gullhaug bru.

Bakke Mølle inntegnet på vestsiden av elva på et gammelt kart over Nydalen. Kartet viser bygningsmassen rundt 1860, med Nydalens Fabrikker i nord, Spigerverket midt i kartet og Bakke Mølle i sør.

Den første mølla på Bakke gård ble anlagt i 1811, av Hans Nielsen Hauge som nettopp var sluppet ut av fengsel etter sin «ulovlige» predikantvirksomhet. Han hadde nettopp fått Bakkehaugen gård (beliggende lenger vest) fra sin bror og fikk bygget demning og mølle, med møllehjul og «4 stene og en Grynsten». Han gjorde det godt økonomisk, og kunne i nødsårene fram mot 1814 drive gratisbespisning for fattige på Bakke. Han eide Bakke Mølle til han solgte i 1824.

Straks etter ble både demning og mølle tatt av flom. Anlegget ble gjenoppbygget og skiftet eier. I et par generasjoner var det hos firmaet Peter Larsen & Co. Bakke Mølle var en sentral bedrift i Nydalen, og i en periode på 1800-tallet sto Bakke Mølle i fellesskap med Nydalens Compagnie og Christiania Spigerverk for driften av den bruksskolen som ble drevet for arbeiderungene i dalen.[1]

Mølla brant to ganger, i 1900 og i 1924. Begge ganger ble den gjenreist i ny og forbedret utgave. Den ble til slutt overtatt av Bjølsen Valsemølle.

Men Bjølsen drev også Nedre Foss mølle, og mente etter hvert at drift av tre møller langs Akerselva var for lite rasjonelt, to måtte holde. I 1942 ble derfor Bakke Mølle på nytt budt fram for salg.

Etter hvert som Spigerverket hadde bygget ut i Nydalen hadde Bakke Mølles 15 mål store tomt blitt liggende som en «tarm» inn i verkets anlegg. Bakke Mølle omfattet dessuten eiendomsretten til halvdelen av vannfallene ved broen. Og selve mølla var en 5-etasjes bygning med en grunnflate på 4000 kvadratmeter. Det gjorde at verket fant det interessant å ta over.

Spigerverket kjøpte Bakke Mølle for 400 000 kroner, og tok de to nederste etasjene i bruk som materiallager. De tre øverste ble først brukt som sesonglager for redskap, og som midlertidig lagerplass for maskiner og deler ved store ombygginger i 1946–1953. Senere ble det kontorer for andre deler av Spigerverkskonsernet: Bremanger Smelteverk, varmegropselskapet og rasjonaliseringsavdelingen.

Da Spigerverket trappet ned i Nydalen ble lokalene overtatt av andre. I dag har Oslo kommune, Bydel Nordre Aker kontorer i Bakke Mølle-bygget. Gateadressen er Nydalsveien 21.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Side 182. Knut Kjeldstadli: Jerntid. Fabrikksystem og arbeidere ved Christiania Spigerverk og Kværner Brug fra om lag 1890 til 1940. Pax forlag, Oslo 1989 ISBN 82-530-1451-1

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Edgar B. Schieldrops: Christiania Spigerverk 1853–1961. Side 321 – 322. Grøndahl & Søn Boktrykkeri. Oslo 1961

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]