Bakås skanse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bakås skanse
LandNorge
StedOslo kommune
Kart
Kart
Bakås skanse
59°56′05″N 10°54′39″Ø

Ruiner av søndre skanse på Bakåsen ved Ellingsrud

Bakås skanse (også kalt Bakåsen skanse, skansene ved Bakåsen, skansene ved Bakåspasset mv.) var en del av et forsvarsverk (festningsverk) etablert på begynnelsen av 1700-tallet rundt hovedstaden Christiania. Bakås skanse ligger i dagens bydel Alna i Oslo, ved Ellingsrud. Bakås skanse var i kamp i 1716, da Karl XII angrep Norge under det første Norgesfelttoget i den store nordiske krig og gikk mot Christiania.

Den 14. mars 1716 ble skansen angrepet, men holdt stillingen, og svenskene måtte trekke seg tilbake. En annen rute mot hovedstaden ble valgt. Svenskene kom til Christiania, beleiret Akershus festning og byen, men klarte ikke å innta festningen.

I dag er restene av festningsverket som kan sees, fredet. På Bakås, nær Bakås skole og blokkbebyggelsen, ligger disse restene av skansen lett tilgjengelig for besøkende, men de er ikke godt skiltet. Skansen er heller ikke særlig synlig i terrenget, men man får et godt inntrykk av dens gode strategiske plassering. Skansen ble restaurert og ryddet i årene etter 2000, og i 2005 ble avslutningen av dette arbeidet markert med gjenskaping av den historiske trefningen i 1716.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]