Bag-In-Box

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bag-In-Box til vin

Bag-In-Box (BIB) er en patentert oppfinnelse, beregnet til transport og oppbevaring av væsker. BIB er systemet man bruker til pappvin.

Vinoppbevaring skjer i en plastpose som er lagt inne i en solid pappeske som er utstyrt med bærehank. Posen er påsveiset en tappemekanisme av plast som er utstyrt med forsegling. Tappen skal trekkes ut av boksen gjennom en åpning som er klargjort som perforerte spor. Posen er for øvrig diffusjonstett og av en plasttype som ikke setter smak.

Ved bruk vil posen falle sammen inne i boksen, uten at der slipper luft til. Vinen i boksen vil derfor kunne forbrukes over en lengre periode uten å bli vesentlig forringet. Holdbarheten er under stadig utbedring. En del fabrikanter har merket kartongene med «best før», og noen har antydet holdbarhet på inntil 3 måneder etter åpning, dersom det ikke slipper luft inn.

Til å begynne med var det bare produsenter av rimelige masseforbruksviner som leverte vin i BiB. Boksene ble raskt populære, siden «nyttevekten» ble vesentlig lavere enn tilsvarende for fire vinflasker, og at innholdet kunne drikkes over en lengre periode. Vinhus som ønsket å regne seg for mere seriøse har etterhvert fulgt etter, slik at utvalget er blitt bredere. BIB er mest utbredt fra Tyskland og nordover. Sydover i Europa er fortsatt vin på flasker klart i overvekt, også i supermarkedskjedene.