Badarikulturen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En statuett av kvinne med innsnitt, utskåret fra elfenbein fra en flodhest, datert til ca. 4000 f.Kr. Slike figurtyper er funnet i gravene til både menn og kvinner. British Museum.[1]

Badarikulturen er det eldste direkte bevis på jordbruk i Øvre Egypt i førdynastisk tid i oldtidens Egypt. Kulturen blomstret mellom 4400 og 4000 f.Kr.[2] og ha oppstått en gang rundt 5000 f.Kr.[3] Den ble først identifisert i El-Badari ved Asyut, og fikk navn etter dette stedet.

Særtrekk[rediger | rediger kilde]

Rundt førti bosetninger og seks hundre graver har blitt lokalisert. Sosiale lagdannelser (stratifikasjon) har blitt utledet ved gravene til mer framstående medlemmer i ulike deler av gravfeltet. Badarienes økonomi var hovedsakelig basert på jordbruk, fiske og husdyrhold. Redskaper besto av skraper, hullstansere, økser, sigder og pilspisser, alle framstilt fra stein eller bein. Levninger av kveg, hunder og sauer har blitt funnet i gravstedene. Hvete, bygg, linser og rotknoller ble spist.

Denne steinalderkulturen er hovedsakelig kjent fra gravsteder i ørkenområdene. De avdøde ble plassert på matter og gravlagt i groper med hodene vanligvis plassert i sørlig retning, og ansiktene vendt mot vest. Keramikken som ble lagt ned som gravgods er det mest karakteristiske elementet av badarikulturen. Den hadde en særskilt, dekorativ bølgende overflate.

Opphav[rediger | rediger kilde]

Badarikulturen synes å hatt flere kilder. Av disse synes et opphav i den vestlige ørkenen (Den libyske ørken) den som har hatt størst innflytelse. Kulturen var antagelig ikke begrenset til regionen Badari ettersom det er funnet beslektede spor lengre sør ved Mahgar Dendera, Armant, El-Kab og Nekhen (kjent som Hierakonpolis av grekerne) og i øst ved Wadi Hammamat.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ivory figure of a woman with incised features» Arkivert 22. oktober 2015 hos Wayback Machine., British Museum.
  2. ^ Shaw, Ian, red. (2000): The Oxford History of Ancient Egypt. Oxford University Press. ISBN 0-19-815034-2. s. 479
  3. ^ Watterson, Barbara (1998): The Egyptians. Wiley-Blackwell. ISBN 0-631-21195-0. s. 31

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Brunton, Guy & Caton-Thompson, Gertrude (1928): The Badarian Civilisation and Predynastic Remains near Badari, London: British School of Archaeology in Egypt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]