Baccha elongata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Baccha elongata
Hunn
Hunn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Baccha elongata
(Fabricius, 1775)
Norsk(e) navn: nåleblomsterflue
Hører til: Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer ved blomster i skog, eng og hager.
Utbredelse: Holarktis
vanlig i hele Norge.

Nåleblomsterflue (Baccha elongata) er en liten, slank flue som tilhører familien blomsterfluene. Den finnes over hele Norge unntatt på høyfjellet og i ytre Finnmark.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (7-11 mm), svært spinkel blomsterflue. På grunn av den svært smale bakkroppen kan den ikke forveksles med noen annen nordisk art. Hodet er stort, avrundet, betydelig bredere enn resten av kroppen. Fasettøynene er nakne, mørkrøde, og dekker nesten hele hodet hos hannen, hos hunnen er det skilte av en smal stripe i midten. Området bak antennene er tett hvitlig bestøvet. Antennene er ganske små, det tredje leddet ovalt. Ansiktet er nesten flatt, men med en liten midtknøl, svart, tett bestøvet på sidene. Thorax er blankt svart, påfallende liten, tilsynelatende hårløs. Bakkroppen er lang og nåletynn med to gule tverrbånd hos hannen. Hos hunnen er den bakre delen spoleformet, foran dette en lang, tynn stilk. Beina er tynne og brungule. Vingene er litt brunlige, særlig hos hunnen, med et lite, brunt vingemerke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever av bladlus. De voksne fluene holder til i halvskygge mellom busker og kratt, gjerne i skogbryn. De holder seg inne i vegetasjonen og flyr ikke mye, men de besøker også blomster. Flygetiden varer fra mai til oktober. Arten overvintrer som larve.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne vidt utbredte arten finnes over mye av Palearktis og også i Nord-Amerika. I Norge finnes den over nesten hele landet, men ser ut til å mangle i fjellet og i ytre deler av Finnmark.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]