Babel Fish

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For det norske bandet, se Babel Fish (band). For den fiktive fisken, se babelfisk.

Babel Fish var en nettbasert oversettelsestjeneste som kunne oversette tekst eller nettsider. Den kan ikke oversette til eller fra norsk, men ellers kan den omsette mange større språk, deriblant engelsk, tysk, fransk, italiensk, spansk, portugisisk , russisk, gresk, japansk, koreansk, tradisjonell kinesisk og forenklet kinesisk. Resultatet blir ikke alltid perfekt, men man får ofte et greit inntrykk av innholdet.

Opprinnelsen til begrepet kommer fra en bokserie av den avdøde forfatteren Douglas Adams, Haikerens guide til galaksen, og like kjent under sin engelske tittel The Hitchhikers Guide to the Galaxy. I boken er Babelfisken en liten, gul fisk man stikker inn i øret og hvor den der lever av lyd og i prosessen oversetter lydbølger til hjernebølger, slik at et fremmed språk umiddelbart blir oversatt til et kjent språk.

I boken stikker den overlevende jordboer Arthur Dent en slik fisk i det ene øret, og det gjorde ham i stand til å forstå vogonsk poesi. Det var ikke nødvendigvis en bra ting.

Babel Fish er nå en anerkjent litterær omskrivelse for direkte oversettelse.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

språkstubbDenne språkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.