Babaylan-prestinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Med babaylanprestinner forstås det mer eller mindre utviklede kvinnelige prestedømme utøvet på Filippinene i den førspanske tid. Babaylanprestinnene fungerte som helbredere, orakler, og formidlere mellom mennesket og åndeverdenen, og utøvet generelt lederskap på landsbynivå innen de animistiske kulturer som stod sterkt på det meste av Filippinene.

Da kristendommen ble innført døde ikke det kvinnelige babaylanprestedømmet ut, men eksisterte som en skjult understrømning særlig i de områder der misjonærene ikke hadde trengt inn.

Ordet babaylan anses å være av tagalog-rot, men det faller også sammen med et ord fra språket ilongo (hiligaynon) i den vestlige del av Visayas. Lignende ord finnes i en rekke filippinske dialekter.

En babaylan trenger ikke nødvendigvis å være en kvinne, men filippinske kvinner som utøver prestelige funksjoner i det som er igjen animistiske og synkretistiske religiøse kultiske bevegelser på Filippinene, som for eksempel i noen rizalistiske kulter, hører religionsvitenskapelig historisk hjemme i forlengelsen av det babaylanprestedømmet.


Referanser[rediger | rediger kilde]