Rizalistiske kulter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Rizalistiske kulter er mer eller mindre organiserte folkereligiøse grupperinger på Filippinene som ærer den filippinske nasjonalhelt Jose Rizal som en gud. Jose Rizal, en ledende dikter, forfatter, lege og nasjonalist, ble henrettet av de spanske koloniherrer i Manila i 1896.

Noen av tilhengerne av rizalistkultene er overbevist om at Rizal fremdeles lever, kanskje i et nytt Jerusalem i fjellene, og vil vende tilbake for å utfri sitt folk fra fattigdom og undertrykkelse. Rizal er blitt identifisert med Gud, eller betraktet som den nye Kristus (eller den filippinske Kristus), eller som Den hellige ånds kraft. Det er klare trekk av førkristen malayisk religiøsitet i de rizalistiske kultene.

Blant de rizalistiske kulter må særlig fremheves Iglesia Sagrada ni Lahi, Rizal Church og Banner of the Race Church. I mange av de ytre former og symboler har rizalistene tatt inn katolske elementer, og elementer fra søreuropeiske frimureri, men i sin kjerne har de tradisjonelle førkristne malayiske trosforestillinger med et orakelpresteskap som gjerne er helt kvinnelig (Babaylan-prestinner), men tidsavgrenset og ikke livsvarig.