Ba (egyptisk farao)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ba
Farao (konge) av oldtidens Egypt
Horus-Bas serekh
Født2650 f.Kr.Rediger på Wikidata
Død27. århundre f.Kr.Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
Annet navnHor-Ba
Hr-b3
bE11
RegjeringstidCa. 2700-2800 f.Kr.
ForgjengerKanskje Nynetjer
Etterfølgerusikkert


Ba, også kjent som Horus-Ba, er serekh-navnet til en konge (farao) i Oldtidens Egypt som mest sannsynlig regjerte enten på slutten av Det første egyptiske dynasti, sent i Det andre dynasti eller i løpet av Det tredje dynasti. Verken lengden på hans regjeringstid eller den kronologiske plasseringen er kjent.

Kilder til navnet[rediger | rediger kilde]

Den eneste sikre kilden til at det har eksistert en konge ved navn «Ba» er et fragment av en inskripsjon på en skiferplate som er funnet i de underjordiske galleriene i Djoserpyramiden i Saqqara (tredje dynasti), og et funn fra Det sjette dynasti i mastabaen til en høy tjenestemann ved navn Ny-Ankh-Ba[1][2]

Identitet[rediger | rediger kilde]

Man har veldig få opplysninger om denne kongen. De opplysningene man har gir sikkerhet for at det har eksistert en slik hersker, men lite informasjon ellers.

I 1899 publiserte vitenskapsmannen Alessandro Ricci en tegning av en serekh med en enkelt fot (D58 i Gardiners tegnliste.[a] Denne avbildningen kan sees i Zeitschrift für Ägyptische Sprache und Altertumskunde, volume 35. Ifølge Ricci ble denne serekhen funnet i en inskripsjon i oasen Wadi MagharehSinaihalvøya. Egyptologene Jaroslav Černý og Michel Baude har senere fastslått at inskripsjonen refererte til kong Sanakht som tilhørte det tredje dynasti og muligens regjerte rundt 2650 f.Kr. De har hevdet at Ricci har feiltolket tegnene som identifiseres med Sanakht.[3]

Černý og egyptologen Peter Kaplony mener at Ba kan være identisk med den like lite dokumenterte kongen som benevnes som Horusfuglen (muligens på slutten av det første dynasti). Denne kongens navn ble skrevet med en hieroglyf som viste en gåselignende fugl, men tegnet mangler detaljer som kan identifisere det nærmere. Černý og Kaplony mener at begge kongesymbolene kan transkriberes til Ba, og at «Horus-Ba» og «Horusfuglen» refererer til samme historiske person. Denne teorien er ikke fullt akseptert.[4]

I motsetning til denne teorien har egyptologen Nabil Swelim hevdet at Horus-Ba var den umiddelbare etterfølgeren til kong Nynetjer i det andre dynasti (regjerte sannsynligvis på 2800-tallet f.Kr.). Han begrunner dette med å peke på likheten mellom første hieroglyf i Nynetjers navn i Abydos-kongelisten, en sauebukk (D11 i Gardiners tegnliste) og serekh-navnet til Horus-Ba. Han mener det har skjedd en forveksling her.[5]

Gravkammeret til Ba er ikke funnet.

Noter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ Gardiners tegnliste er en liste med ca. 1000 av de mest brukte hieroglyfer lagt fram av Alan Gardiner i 1927 og som betraktes som en standardfortegnelse over hieroglyfene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nabil Swelim (1983). Some Problems on the History of the Third Dynasty - Archaeological and Historical Studies; Volume 7. Alexandria: The Archaeological Society of Alexandria. s. 27–32; 180; 219. 
  2. ^ Carl Richard Lepsius (1858). Koenigsbuch der Alten Aegypter. Mainz: Besser. s. 18 og objekt nr. 906. 
  3. ^ Míchel Baude (2007). Djéser et la IIIe dynastie: Les Grands pharaons. Paris: Pygmalion. s. 20. ISBN 2-7564-0147-1. 
  4. ^ Peter Kaplony (1965). Horus Ba? i Mitteilungen des Deutschen Archäologischen Institut Kairo, Volume 20. Mainz: von Zabern. s. 3-4. 
  5. ^ Nabil Swelim (1983). Some Problems on the History of the Third Dynasty - Archaeological and Historical Studies Band 7. Alexandria: The Archaeological Society of Alexandria. s. 27–32; 180; 219. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]