Hopp til innhold

B92

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
B92
Lansert1989
LandSerbia
HovedkvarterBeograd
Nettstedwww.b92.net
www.b92.net
www.b92.net

Portretter av kjente B92-reportere i vestibylen

B92 er en radio- og TV-stasjon i forstadskommunen Novi Beograd, like vest for Beograd i Serbia. Den oppstod som ulovlig studentradio under demonstrasjonene mot regimet til Slobodan Milošević i 19911992, og sendte den første tiden piratsendinger fra ulike leiligheter i Beograd. Etter demokratiseringen har den vokst til å bli Serbias nest største radio- og TV-stasjon. B92 er også den største internettportalen i Serbia, og driver egen nettavis.

B92 var en av de få som brakte kritiske nyheter i Slobodan Milošević maktperiode, samtidig som de arrangerte mange demonstrasjoner i Beograd på 1990-tallet. De startet sendinger første gang i 1989, men ble stengt av myndighetene flere ganger i begynnelsen. De ble stengt også under NATOs bombekampanje i 1999 pga. sin ukritiske dekning av hendelsen.

B92 vant MTV Free your mind-prisen i 1998. Stasjonen vant også flere priser for sin journalistikk og kamp for rettferdig. B92 er inspirasjonen til boken This is Serbia calling.

B-92 sender både underholdningsprogrammer og lettere program, og dessuten nyhetssendinger kontinuerlig i en egen nyhetskanal – B-92 Info. Selskapets ledelse består fortsatt av noen av de opprinnelige gründerne, men i tillegg har noen vesteuropeiske investorer kommet inn på eiersiden, blant annet det svenske Øst-Europa-fondet East Capital.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]