Bøffelkobbel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Bøffelkobbel er en liten skog vest for Sønderborg nær Stenderup. Den er i dag en krigskirkegård etter et slag i den andre slesvigske krig i 1864

Bøffelkobbel lå før kampene ved Dybbøl i en form for ingenmannsland og de danske forposter holdt til her flere ganger under beleiringen.

Under et slag den 22. februar 1864 mellem danske forposter og en prøysisk patrulje døde dragon Jens Christensen fra Stevns og infanterist Hans Hansen fra Næstved ved Jørgen og Kathrine Finks husmannsplassi Bøffelkobbel. De begravde de to soldatene i sin hage. Jørgen Fink var veteran fra tredveårskrigen 1848-50 hvor han blev hårdt såret. Ekteparet Fink passet graven omhyggelig frem til sin død i 1905. Deres ugifte datter, Maria født i 1858 passet gravstedet frem til sin død i 1944.

Foreningen "De danske Vaabenbrødre" avduket en minnetavle her i mai 1941 til ære for Jørgen og Kathrine Fink som 1864 begravde de to danske soldater i sin hage. Graven inspirerte Holger Drachmann til diktet De vog dem, vi grov dem motivert av ekteparet som begravde soldatene.

Dragon Jens Christensen ble, ifølge en samtidig beretning, rammet bakfra av skudd fra prøysiske soldater i et forsøk på å signalisere til sin kompanisjef løytnant Helms at de måtte trekke seg tilbake, men signalet kom for sent for st de kunne unnslippe. De prøysiske styrkene overvandt de danske.

Huset ble i1980 oppkjøpt en dansk forsvarsforening som ivaretar krigdminneserker; "De samvirkende danske Forsvarsbroderselskaber" og er i dag fredet. Hvert år, den 22. februar blir det arrangert en minnehøytilighet ved huset.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]