Azovbataljonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Logoen til Azov-bataljonen med stedsnavnet Azov skrevet med det ukrainske kyrilliske alfabetet (Азов) og med varghake; varghaken er et gammelt heraldisk tegn som har blitt et symbol på tredje posisjon politikk.

Azov-bataljonen (ukrainsk: Батальйон «Азов», bataljon «Azov») er en spesialenhet innen Den ukrainske nasjonalgarden med tilhørighet i Mariupol og området rundt Azovhavet.

Azov-bataljonen startet som en frivillig milits i mai 2014, og har siden kjempet mot russiske styrker i Donbas-krigen. De fikk æren for å ha befridd Mariupol fra russiske styrker og prorussiske separatister i juni 2014. De ble formelt innlemmet i nasjonalgarden 11. november 2014.

Bataljonens sjef var Andrij Biletski i 2021.

Bataljonen består av personell fra Sverige, Italia, Frankrike, Canada og Russland, som for det meste sympatiserer med enhetens ideologiske orientering.[1][2][3][4][5][6][7][8]

Observatører anslo troppestyrken til å omfatte rundt 2 500 stridende i 2017 med en nedgang til cirka 900 i 2022.[9][10] Dette samsvarer i størrelse med et regiment.

For mange av verdens høyreekstreme er Azov kjent som arrangøren av festivalen Asgardsrei, som spiller nasjonalsosialistisk black metal.[11]

Referanser[rediger | rediger kilde]