Azores cattle dog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Azores cattle dog
Cão de Fila de São Miguel, azorsk kveghund
Caofila.jpg
Hundetypebruks-, hyrde og gjeterhunder, molosser
OpprinnelseAsorene (Portugal)
Egenskaperkveghund, vokterhund, vakthund
Livsløp10-13
Størrelsestor (20-35 kg)
Passer formeget erfarne
Anerkjennelser
FCIGruppe 1, seksjon 2
(FCI #340)
AKCSjekk
CKCSjekk
KCSjekk
UKCSjekk
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Azores cattle dog (FCI #340, Cão de Fila de São Miguel) er en stor kveghund som stammer fra São Miguel, den største av øyene i øygruppen Asorene (Portugal).

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Azores cattle dog fikk sin første rasestandard i 1984 og ble internasjonalt akseptert av FCI i 1995, og plassert i gruppe 1 seksjon 2. Hunden er imidlertid en molosser av type.

Nøyaktig hvor gammel denne hunden er vet ingen, men Asorene ble oppdaget Diego de Senill i 1427 og befolket fra 1432 (Santa Maria) og framover. Øyene kom raskt i bruk for kveg, som fikk gå fritt der og raskt fikk karakter av villkveg. Behovet for kveghunder må derfor ha oppstått relativt raskt (før 1450).

Man vet at fila de terceira, en nå (nærmest) utdødd kveghundtype, trolig må ha vært en slags progenitor for azores cattle dog, men graden er usikker. Denne hunden fantes på øya Terceira, som var den tredje av øyene der som ble bosatt, kun få år etter São Miguel som har vært bebodd siden 1444. Trolig inngår også flere andre molossere i blodslinjene, kanskje også andre typer. Øyene ble som kjent også sterkt influert av briter1500-tallet.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Azores cattle dog er først og fremst en ypperlig kveghund, men rasen har også kvaliteter som vokterhund og vakthund. Dette er en type hund som ikke passer som familiehund og fullstendig mangler de kvaliteter som en nødvendig for en god selskapshund.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Azores cattle dog er aggressiv av natur og bør ikke holdes av andre enn mennesker som tenker å utnytte dens kvaliteter som brukshund. Det sies at den er meget lojalt, uredd og pågående. Dens primitive natur gjør at den trenger en sterk og tydelig leder.


Albuna oberthuri (ento-csiro-au).jpgDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.