Ayman Nour

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ayman Nour
Født5. des. 1964Rediger på Wikidata (59 år)
Mansura
BeskjeftigelsePolitiker, jurist Rediger på Wikidata
Embete
  • Member of the House of Representatives of Egypt Rediger på Wikidata
Utdannet vedMansoura University
EktefelleGameela Ismail
PartiGhad El-Thawra Party
Det nye Wafd-partiet
El-Ghad
NasjonalitetEgypt
Tyrkia

Ayman 'abd al-Aziz Nûr (født 5. desember 1964) er en egyptisk politiker.

Politisk bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Ayman Nour er uteksaminert fra juridisk fakultet ved universitetet i El-Mansoura 1985 og har arbeidet som redaktør for avisen al-wafd helt til han begynte å engasjere seg i partiets politiske arbeid og ble nestleder. I 1995 ble han første gang innvalgt som medlem av parlamentet fra en av de største valgkretsene i hovedstaden (bab al-Sh'ariya) for Det nye al-Waft-partiet. Han er regnet som et av de yngste som har blitt valgt til den egyptiske nasjonalforsamlingen (maglis al-Sh'ab) gjennom to perioder.

Partiet al-Ghad[rediger | rediger kilde]

Nur meldte seg ut av al-Wafd i 2001. Partiet «al-Ghad» (morgendag) ble formelt godkjent av egyptiske myndigheter 27. oktober 2004. Etter å ha blitt etablert ble Nour valgt til president i partiet på deres første landsmøte noen få dager etter. Hans ry som uavhengig representant i parlamentet gjorde ham til partiets stjerne og en drivkraft bak organisasjonen. Nour kjempet hardt for å få tillatelse til å stifte partiet, søknaden ble avvist tre ganger før den til sist ble godkjent.

Partiet ble etablert for å representere et liberal-demokratisk og ikke-religiøst perspektiv med et sterkt fokus på menneskerettigheter. Nour brukte partiet som en plattform for å kreve konstitusjonelle endringer, begrense presidentens makt og for å åpne opp for presidentvalg med mer enn en kandidat.

Kandidaturet ved presidentvalget 2005[rediger | rediger kilde]

I januar 2005 erklærte Nour sitt kandidatur mot sittende president Hosni Mubarak i Egypts første presidentvalg med flere kandidater. Mubarak søkte gjenvalg for en femte presidentperiode. Nour ble fratatt sin parlamentariske immunitet og arrestert 29. januar 2005. Han ble anklaget for å forfalske en advokatbevilling for å sikre opprettelsen av partiet al-Ghad. Nour avviste anklagene kategorisk.

Han ble fengslet i seks uker av egyptiske myndigheter, beskyldt for å ha forfalsket offentlige papirer som gjorde ham i stand til å få tillatelse til å stifte partiet. Arrestasjonen ble av mange internasjonale observatører sett på som en reaksjon på at han stilte som kandidat mot president Mubarak. Amerikanske myndigheter uttrykte bekymring for arrestasjonen av Nour. Han ble løslatt i april 2005 etter å ha betalt en bot på 10000 egyptiske pund.

Nour fikk det nest beste valgresultatet i presidentvalget 7. september 2005 med 7% av stemmene ifølge regjeringen og rundt 13% ifølge uavhengige observatører. Ingen internasjonale observatører fikk mulighet til å overvåke valgene.

Fengslet på nytt[rediger | rediger kilde]

24. desember 2005 ble Nour dømt til fem års fengselstraff. Nour har diabetes og er avhengig av insulin, et problem som førte til at han ble innlagt på sykehus før domsavsigelsen da han sultestreiket i protest mot arrestasjonen. Både amerikanske myndigheter og EU uttrykte bekymring for fengslingen av Nour, men opprettholdt gode diplomatiske forbindelser med Egypt. Han ble løslatt 18. februar 2009, offisielt av helsemessige årsaker.

Strid om partiledelse[rediger | rediger kilde]

Rett før domsavsigelsen ble det splittelse i partiet. En fløy ble ledet av Moussa Moustafa Moussa, den andre av Nours kone (senere fraskilte) Gameela Ismail. Striden om bruk av partinavnet og tilhørende symboler ble tatt for retten. Moussa fikk rettens medhold i mai 2011, og Ayman Nour søkte om registrering av et nytt parti «Ghad El-Thawra» (Revolusjonens morgendag). I valget 2011 fikk det nye partiet innvalgt 13 medlemmer.[1]

I november 2012 deltok han i dannelsen av en «nasjonal redingsfront» ammen med Mohamed ElBaradei, Hamdine Sabahi og ʿAmr Mūsā. I 2013 erklærte han i møte med Mohammed Mursi at han ønsket å danne regjering[2]. Da det ikke førte fram oppfordret han i juni 2013 til ikke-voldelig motstand mot Morsis regime[3]. Etter statskuppet 3. juli 2013 tok han del i «den nasjonale koalisjonen for forsvar av legitimiteten», og erklærte at koalisjonen både besto av politikere som motsatte seg kuppet, tilhengere av Morsi, og motstandere av Morsi[4].

18. januar 2021 erklærte Ghad El-Thawra-partiet at de

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ghad Al-Thawra Party» (engelsk). Ahram Online. 3. desember 2011. 
  2. ^ «Ayman Nour 'ready to head the government if Morsi asks'» (engelsk). Ahram Online. 21. februar 2013. 
  3. ^ «Ayman Nour : Le discours de Morsi est décevant et je participerai aux manifestants de 30 juin» (fransk). BonjourEgypte. 27. juni 2013. Archived from the original on 13. desember 2014. Besøkt 27. april 2021. 
  4. ^ «NASL in negotiations with Baradei, Abul Fotouh to join alliance» (engelsk). Egypt Independent. 13. mai 2014.