El-Ghad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Morgendagpartiet (arabisk:حزب الغد Hizb al-Ghad eller al-ghad) er et aktivt politisk parti i Egypt som ble offisielt godkjent i oktober 2004. Al-ghad er et liberalt sentrumsparti som arbeider aktivt for å utvide den politiske deltakelsen og for fredelig maktskifte.

Partiet har noen representanter i det egyptiske parlamentet (maglis al-shaab, folkeforsamlingen). Partiet har ingen representanter i det egyptiske overhuset, (maglis al-shura, rådgivningsforsamlingen) og boikottet valgene til overhuset våren 2007.

Ved det første landsmøte som ble holdt i oktober 2004 ble Ayman Nour, et parlamentsmedlem og praktiserende advokat valgt til partileder. Partiet ble grunnlagt av tidligere medlemmer av partiet wafd. Partiet ble opprettet for å representere et liberalt demokratisk perspektiv med sterk interesse for menneskerettighetsspørsmål. Partiformannen ble fengslet 24. desember 2005, men fortsetter formelt som partiformann.

Aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Partiet har langt færre medlemmer enn de andre offisielle egyptiske partiene, men tiltrekker seg unge aktivister og ser på seg selv som en del av den egyptiske demokratibevegelsen. I Kairo arrangerer unge medlemmer og sympatisører ofte mindre punktmarkeringer der de blant annet krever løslatelse av Ayman Nour. Mange av de yngre medlemmene er også aktive i demokratibevegelsen kifaya, selv om partiet deltok i presidentvalget i 2005 som demokratibevegelsen aktivt boikottet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]