Awake (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Awake
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 30. november 2007
Storbritannias flagg 4. april 2008
Prod.landUSAs flagg
Lengde84 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJoby Harold
ProdusentJason Kliot
John Penotti
Joana Vicente
ManusforfatterJoby Harold
MusikkSamuel Sim
Foran kamera
MedvirkendeHayden Christensen
Jessica Alba
Terrence Howard
Prod.selskapThe Weinstein Company
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Awake er en filmthriller fra 2007, skrevet og regissert av Joby Harold. Hayden Christensen, Jessica Alba, Lena Olin og Terrence Howard har hovedrollene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Clay Beresford (Christensen) er sjef for et firma, og forelsket i en jente som heter Sam (Alba). Han nekter imidlertid å fortelle sin mor (Olin) om forholdet sitt, da Sam er morens personlige assistent. Clay har hjerteproblemer og har behov for en hjertetransplantasjon. Legen hans, Jack Harper (Howard) har tidligere reddet livet hans, og er en god venn av ham. Clay ønsker at Jack skal utføre hjertetransplantasjonen, men hans mor og hennes venn, en berømt kirurg, prøver å overbevise ham om at noen andre må utføre operasjonen på grunn av Jacks noe tvilsomme medisinske fortid. Clay bestemmer seg for å fortelle om sitt forhold med Sam, og hans mor blir ikke særlig glad.

Clay blir opprørt og forlater moren sammen med Sam, samtidig som han ber Jack Harper om å arrangere bryllup. De gifter seg i en privat seremoni ved midnatt. Clays mor forsøker nok en gang å overbevise ham om at han må oppsøke en privat klinikk, men Clay bare puffer henne til side. Under hjertetransplantasjonen opplever Clay at han våkner fra narkosen, og for å komme unna smertene har han en «ut-av-kroppen-opplevelse», der han oppdager at Jack Harper og to andre planlegger å ta livet av ham. De har planer om å injisere et kjemisk stoff i hjertet de skal operere inn i Clays kropp som skal sørge for at kroppen støter fra seg hjertet. Jack har fått kalde føtter i det Sam dukker opp for å overbevise ham om å følge planen.

I operasjonssalen har en av de medsammensvorne ikke møtt opp, og han blir raskt erstattet av en anestesilege med alkoholproblemer. I mellomtiden forsøker Sam å vinne svigermors gunst.

Clays mor blir etter hvert mistenksom ovenfor Sam, og tyvtitter i veska hennes. Hun finner ut at Sam var sykepleier før hun ble Clays mors assistent. Clay oppdager på sin side at Sam tidligere arbeidet for Jack Harper, og aksepterer sin skjebne.

Clays mor tar med vilje en overdose og ringer sin egen doktor. Hun ber ham komme og redde sønnen sin. Doktoren entrer operasjonssalen, fjerner Jack Harper og transplanterer morens hjerte inn i Clays kropp. Jack Harper låser seg inn på kontoret sitt og avventer den uunngåelige arresten, og Sam påstår hun er uskyldig. Jack på sin side har skjult en sprøyte med Sams fingeravtrykk på, samtidig som han stille overgir seg til politiet. I avhør avslører han at alt var Sams ide, og at hun ønsket å legge hendene på Clays penger for å kunne betale det hun og Jack var skyldig etter en rekke saksøkinger mot dem.

Clays nye hjertetransplantasjon er en suksess, men Clay nekter å komme tilbake fra narkosen på grunn av at han ikke tror han har noe å leve for etter sin mors død og sin forlovedes bedrag. Moren kommer til ham i drømme og overbeviser ham om å våkne igjen, noe han gjør.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Hayden Christensen Clay Beresford jr.
Jessica Alba Samantha «Sam» Lockwood
Lena Olin Lilith Beresford
Terrence Howard Dr. Jack Harper
Fisher Stevens Dr. Puttnam
Arliss Howard Dr. Neyer
Christopher McDonald Dr. Larry Lupin
Georgina Chapman Søster Penny Carver
Sam Robards Clay Beresford sr.
Steven Hinkle Unge Clay

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Deler av Awake ble filmet på Fordham University, samt at en rekke scener ble filmet på Bellevue sykehus.

Andre medier[rediger | rediger kilde]

Deler av filmens handling ligner på Alfred Hitchcock Presents-episoden «Breakdown» fra 1955, som handler om en mann som er i ferd med å bli feildiagnostisert død på grunn av at han ikke reagerer mens han ligger på legens operasjonsbord. Den antatt døde mannen blir reddet fra begrafelse da han greier å felle en tåre, noe som indikerer at han bare er paralysert.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Filmen ble ikke vist før premieredatoen for kritikker.

På nettsiden Rotten Tomatoes har 22% av 51 kritikere gitt filmen positive omtaler.[1]Metacritic hadde filmen 33 negative kritikker av 100, basert på 17 omtaler.[2] En av de som ga filmen en positiv omtale var Roger Ebert fra Chicago Sun-Times, som sa at «jeg gikk på en ordinær kino for å se filmen en fredag ettermiddag, uten å vite noe om handlingen annet enn at den var dødelig, og jeg ble sittende helt oppslukt. ... Jeg forutså ikke overraskelsene, forutså ikke at de skulle dukke opp en etter en, og ble veldig involvert i de ekle kirurgiske detaljene».[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Awake - Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. Besøkt 2. desember 2007. 
  2. ^ «Awake (2007): Reviews». Metacritic. Besøkt 2. desember 2007. 
  3. ^ «RogerEbert.com, omtale av Roger Ebert skrevet den 30. november 2007». Arkivert fra originalen 2. mars 2008. Besøkt 7. april 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata