Avery Dulles

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Avery Dulles
Født24. august 1918
Auburn, New York
Død12. desember 2008 (90 år)
Bronx
Utdannet ved Gregoriana, Choate Rosemary Hall, Harvard Law School
Beskjeftigelse Teolog, offiser, skribent, universitetslærer, katolsk prest
Nasjonalitet USA
Livssyn Den romersk-katolske kirke

Coat of arms of Avery Robert Dulles.svg

Avery Robert Dulles (født 24. august 1918 i Auburn, New York, USA, død 12. desember 2008 i New York, USA) er en av Den katolske Kirkes kardinaler. Han er en av de få kardinaler som ikke er bispeviet; han inngår i rekken av fremtredende teologer som er blitt kardinalskreert på sine eldre dager.

Avery Dulles var sønn av den protestantiske politiker John Foster Dulles (USAs utenriksminister 1953-1959), og hadde som onkel Allen Welsh Dulles, som var sjef for CIA (1953–1959).

Avery konverterte til katolisismen under sine studier ved Harvard. Etter militærtjenesten trådte han inn i jesuittordenen og fikk der en grundig filosofisk og teologisk utdannelse. Etter prestevielsen i 1956 ble han sendt til Roma for fordypningsstudier, og tok doktorgrad i teologi ved Det pavelige universitet Gregoriana.

Fra 1960 til 1974 var han professor ved Woodstock og fra 1974 til 1988 ved Catholic University i Washington, D.C.. I tillegg var har gjesteforeleser ved en rekke andre universiteter, og forfattet over 600 bøker og artikler.[trenger referanse] Han var rådgiver for de amerikanske katolske biskopers kommisjon for dialogen med lutheranerne, og var president for USAs katolske teologiske selskap. Til tross vor høy alder har han fremdeles undervisningspost ved Fordham University i New York.

Pave Johannes Paul II utnevnte Avery Dulles til kardinal i 2001.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]