Aulus Gellius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Frontstykket til en latinsk utgave av Noctes Atticæ (Netter i Attika) fra 1706.

Aulus Gellius (ca. 125 – en gang etter 180) var en latinsk forfatter og grammatiker som sannsynligvis var både født og vokst opp i Roma.

Han studerte grammatikk og retorikk i Roma og filosofi i Athen, og deretter kom han tilbake til Roma hvor han fikk et juridisk kontor. Hans lærere og venner telte mange framtredende menn, Sulpicius Apollinaris, Herodes Atticus og Marcus Cornelius Fronto.

Hans eneste kjente verk, Noctes Atticæ (Netter i Attika), har sin tittel etter å ha blitt skrevet i løpet av de lange vinternettene som han tilbrakte i Attika i Hellas. Han fortsatte skriving senere i Roma. Det er satt sammen fra en Adversaria, eller en hverdagsbok, hvor han noterte ned alt av ualminnelig interesser som han hørte i samtaler eller leste i bøker, og det innbefatter notater om grammatikk, geometri, filosofi, historie og bortimot hver eneste kunnskapsemne som han interesserte seg for.

Verket, som er bevisst blottet for sekvenser eller en form for ordning, er delt opp i tyve bøker. Alle disse har blitt bevart for ettertiden, unntatt den 18. som ingenting gjenstår av, unntatt innholdsfortegnelsen. Noctes Atticæ er verdifull for det innsyn det gir av datidens samfunnet og sysler, og for de tallrike utdrag og sitater fra verker fra nå tapte forfattere fra antikken.

En fortelling er Androclus, en antagelig fiktiv figur som var en romersk slave i det første århundret, og denne fortellingen blir ofte tatt med samlingene med Æsops fabler.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Leofranc Holford-Strevens, Aulus Gellius: An Antonine Author and his Achievement (Oxford University Press; revised paperback edn. 2005)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]