Augusto Arcimís

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Augusto Arcimís
Født4. des. 1820Rediger på Wikidata
Real Betis[1]
Død18. apr. 1910[1]Rediger på Wikidata (89 år)
Cádiz[1]
BeskjeftigelseAstronom, meteorolog Rediger på Wikidata
NasjonalitetSpania

Augusto Arcimís Wehrle (født 4. desember 1844 i Sevilla i Spania, død 18. april 1910 i Cádiz)[2] var en spansk forsker, amatørastronom og den første profesjonelle meteorolog i Spania.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Augusto Arcimís ble født i Sevilla i 1844, skjønt familien flyttet til Cádiz da han var 4 år gammel. Faren hans var kjøpmann av baskisk-fransk opprinnelse.

Han studerte ved Colegio de San Felipe Neri og studerte senere farmasi, et yrke som han imidlertid aldri praktiserte. Etter en god språkopplæring reiste han rundt i Europa, hvor han besøkte fremtredende observatorier i Frankrike, Tyskland og England, og bodde i London en tid. Der ble han kjent med astronomi og dynamisk meteorologi.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Da han kom tilbake installerte han et meteorologisk observatorium i Chiclana med mer moderne kriterier enn dem som ble brukt til da i San Fernando (Real Instituto y Observatorio de la Armada, begrenset til forhold av interesse for den spanske marine) eller Madrid (som ikke utarbeidet prognoser). I 1870-årene begynte Arcimis å publisere vitenskapelige bidrag, som en amatørobservatør med banebrytende og avanserte tilnærminger. Han publiserte også flere verk i Italia for Società degli Spettroscopisti Italiani. Stringensen i hans observasjoner gav ham et godt renommé blant italienske astronomer, og Arcimís ble standardsettende. Hans anvendelse av astrofysikk, hans faglige presisjon og modne tilnærming til arbeidet gav ham også anerkjennelse i England, hvor han ble utnevnt til medlem av Royal Astronomical Society.

I løpet av disse årene oversatte han fra engelsk History of Conflicts between Religion and Science av den engelsk-amerikanske kjemiker og historieskriver John William Draper. På den måten fikk dette verket, besjelet av en antikatolsk drivkraft, stort nedslagsfelt også i Spania.

I 1875 møtte han Francisco Giner de los Ríos som var holdt isolert i slottet Santa Catalina på grunn av sin konfrontasjon med ministeren for offentlige arbeider, Manuel Orovio Echagüe.

Med tiden begynte det å gå dårlig med Arcimís: Det gikk dårlig for ham økonomisk, arbeidsmessig slet han med innen vinbransjen han virket i, og tre av hans fire barn led en tidlig død.[3] Den dårlige økonomien førte til at han flyttet til Madrid for å arbeide i en tjærefabrikk.

Fra og med 1884 begynte han å undervise i astronomi og fysikk ved Institución Libre de Enseñanza ved formidling fra vennen Giner de los Ríos. I 1887 ble Central Meteorological Institute opprettet med det formål å lage værmeldinger. I artikkel 1 i grunnleggende dekret heter det således:

Artikkel 1. Et sentralt meteorologisk institutt opprettes i Madrid som vil være avhengig av Generaldirektoratet for offentlig instruksjon, og som vil være spesielt opptatt av å beregne og kunngjøre den sannsynlige tiden til havnene og provinshovedstedene, uten å berøre andre vitenskapelige og praktiske oppgaver. (Gaceta de Madrid nr. 230 av 18. august 1887 s. 514),[4][5]

Opprettelsen av dette instituttet oppfylte også de spesifikasjonkrav som var blitt oppsatt av Institución Libre de Enseñanza og av Arcimís selv, som skulle bli utnevnt til dets første direktør, en stilling som han tiltrådte året etter, og som han innehadde til sin død i 1910.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Spansk biografisk leksikon, oppført som Augusto Arcimís Wehrle, Spanish Biographical Dictionary ID 38250/augusto-arcimis-wehrle[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Agencia Estatal de Meteorología (red.). http://www.aemet.es/es/noticias/2010/04/augustoarcimis. 
  3. ^ (PDF) http://www.divulgameteo.es/uploads/Institucionismo-Arcimis.pdf. 
  4. ^ (PDF) http://www.divulgameteo.es/uploads/primeros-pasos.pdf. 
  5. ^ Gobierno de España (red.). (PDF) https://www.boe.es/datos/pdfs/BOE/1887/230/A00514-00515.pdf.