Auburn (bilmerke)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
1935 Auburn Speedster
Auburn 851 "Boattail Speedster"

Auburn var et amerikansk bilmerke mellom 1900 og 1937. Merket ble produsert av selskapet Eckhart Carriage Company, som ble stiftet i 1875 av Charles Eckhart (1841–1915) i Auburn, Indiana. Eckharts sønner, Frank og Morris, begynte å eksperimentere med bilproduksjon. I 1909 kjøpte de to andre lokale bilprodusenter, og flyttet inn i en større fabrikk. Bilproduksjonen var relativt vellykket, frem til materialmangel under 1. verdenskrig tvang brødrene til å legge ned fabrikken.

I 1919 solgte Eckhart-brødrene bilfabrikken til en gruppe investorer fra Chicago, ledet av Ralph Austin Bard. De nye eierne omstrukturerte selskapet, men klarte ikke å skape den profitten de hadde håpet på. I 1924 henvendte de seg til Errett Lobban Cord (1894–1974), en vellykket bilselger, med et tilbud om å drive selskapet. Cord ville i stedet ta over hele selskapet i et oppkjøp, og eierne aksepterte tilbudet.

Cord markedsførte selskapets lagerbeholdning svært aggressivt, og solgte alt før slutten av 1925. I 1926 inngikk han et partnerskap med Duesenberg, verdenskjente for sine løpsbiler, og brukte det som en lanseringsplattform for en rekke eksklusive luksusbiler. Han satt også sitt eget navn på en forhjulsdrevet modell, Cord L-29.

Cord ansatte nyskapende designere som Alan Leamy og Gordon Buehrig, og bygget biler som ble kjente for både sine avanserte løsninger og sitt radikale utseende.

Utseende og kvalitet veide ikke opp for det faktum at Cords biler var for dyre for markedet under den amerikanske depresjonen, og til slutt måtte Cord gi fra seg kontrollen over bilselskapene. I 1937 var det slutt på produksjonen av Auburn, Cord og Duesenberg.

Selskapets hovedkvarter i Auburn huser nå museet Auburn-Cord-Duesenberg Museum.

Auburn hadde også en fabrikk i Connersville, Indiana.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]