Aube (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aube
Aube à Bar s Aube.JPG
Aube ved Bar-sur-Aube.
LandFrankrike Frankrike
DepartementerCôte-d'Or
Aube
Marne
Haute-Marne
Lengde248,9[1] km
Nedbørfelt4 660 km²
Middelvannføring41 /s
StartPlateau de Langres ved Auberive
  – Høyde472[2] moh.
  – Koord.   47°45′30″N 5°09′55″Ø[2]
MunningSamløp med Seine ved Marcilly-sur-Seine
  – Høyde66[2] moh.
  – Koord.   48°33′28″N 3°42′56″Ø
Sideelver
  – HøyreAujon, Voire, Huitrelle, Superbe
  – VenstreAmance, Auzon
Aube
Kart over Seines nedbørfelt med Aube inntegnet.

Aube er en seilbar, høyre sideelv til Seine i Frankrike. Den er 248 kilometer lang, og har gitt navn til departementet Aube.

Aube og den største sidelva Aujons kilder ligger på Langres-høydene i Haute-Marne-departementet. Elva flyter i en nordvestlig retning, og har flere steder skåret seg ned i den oolittiske kalksteinsgrunnen. I regionen Côte des Bars vider dalen seg ut og steingrunnen erstattes av leire. I Aube-departementet mottar elva Aujon fra høyre ved klosteret Clairvaux. På veien videre mot Brienne-le-Château mottar Aube flere små sideelver. Elvas siste del er nesten uten sidetilførsel, og går gjennom flat, alluvial jord på krittplatået i Champagne-distriktet. Munningen i Seine ligger i kommunen Marcilly-sur-Seine.

I den regionale naturparken Foret d'Orient er det skapt to kunstige innsjøer, som fungerer som reservoarer for Aube. Hensikten er å hindre en flom i Paris i perioder med sterk vannføring og å opprettholde vannveien ved lav vannstand.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sandre Portail national d'accès aux référentiels sur l'eau | Fiche cours d'eau». services.sandre.eaufrance.fr. Besøkt 30. mai 2017. 
  2. ^ a b c Rivière L'aube Annuarie Mairie

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]