Aubøsund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°15′2″N 005°51′20″Ø

Aubøsund, juni 2010

Aubøsund, Aubøsundet er et sund mellom Aubø og Bjergøy, på Sjernarøyene i Finnøy kommune, Rogaland. Stedet er kjent som et gammelt handelssted med kai, landhandel og postkontor.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet kommer trolig fra det norrøne mannsnavnet Auði, og 'bø, gård'.[1] En gravhaug på Steinneset tyder på at stedet har vært bebodd siden jernalderen. Siden de tidligste nedskrivningene[2] på 1500-tallet, har Aubøsund vært husmannsplass tilhørende garden på Aubø. Rundt 1860 ble det startet med handel og sildesalteri ved Mariavigen. I 1913 ble den nåværende butikken ved kaien bygget, og det gamle sildesalteriet er blitt tatt i bruk som naust. Siden den tid har det i Aubøsund også vært både pelsdyrfarm, hønsegård, telefonsentral, skole, bensinstasjon og småbåtmarina.

Næringsvirksomhet[rediger | rediger kilde]

I dag er det landhandel og postkontor like ved kaien. For øvrig er primærnæringen dominerende med gårdsbruk på begge sider av sundet. Den nåværende butikken ble bygget i 1913 og har siden 1950 vært drevet av Signy Halsne. Landhandelen er svært kjent for sine hjemmelagede lefser.[3]

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Den offentlige kaien ble bygget i 1905. Kaien ble brukt til rutegående skipstrafikk til 1978, da kaien på Nesheim, og senere Helgøy, tok over trafikken. I dag er kaien hovedsakelig brukt av lege, dyrlege og diverse bulktransport.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Store norske leksikon: Aubøsund». Aschehoug og Gyldendal. 2008. Besøkt 20. desember 2009. 
  2. ^ Løland, Jacob (1972). Sjernarøy Bygdebok i Gard og Ætt. Stavanger: Finnøy Kommune. s. 318. ISBN 0 . 
  3. ^ Stavanger Aftenblad: 80-åring i nitti,