Askviknes barnehjem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Askviknes barnehjem
Askviknes Voksenpsykiatrisk Senter
LandNorge
KommuneBjørnafjorden
Kart
Kart
Askviknes Voksenpsykiatrisk Senter
60°10′34″N 5°22′59″Ø

Askviknes barnehjem var et barnehjem etablert i 1900 av Norsk misjon blant hjemløse.[1] Barnehjemmet lå i Os kommune i Hordaland, og hadde plass til 25 barn. Barnehjemmet var for omstreiferbarn, frivillig overlatt av foreldrene, eller plassert av vergerådene. Opptaksalderen var under 4 år. Askviknes var det første barnehjemmet Norsk Misjon blant hjemløse etablerte.[2]

Eiendommen eies i dag av Bjørnafjorden Kommune som har ansvar for drift og tilsyn.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Presten Jacob Walnum (1851-1925) stiftet i 1893 en komité for det frivillige arbeidet for omstreifere. I 1897 stiftet han Foreningen til motarbeidelse av omstreifervesenet. Denne endret navn i 1922 til Den norske omstreifermisjonen, og i 1935 kom ett nytt navneskifte til Norsk misjon blant hjemløse.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fra 1897 og helt fram til 1989 delegerte staten ansvaret for myndighetenes politikk overfor taterne til denne private misjonsforeningen. De drev både skoler, barnehjem og arbeidskolonier. Den mest kjente var Svanviken arbeidskoloni på Nordmøre. Med støtte i Vergerådsloven av 1896, Løsgjengerloven av 1900, og den nye Straffeloven av 1902, tok «Norsk misjon blant hjemløse» til sammen rundt 1500 barn fra foreldrene. Dette handlet om mellom en tredjedel og en fjerdedel av alle taterbarn født mellom 1900 og 1960, som organisasjonen kjente til. Barnehjemmet var i drift som barnehjem i perioden 1900-1953. Foreningen til motarbeidelse av omstreifervesenet stod som eiere. Eiendommen ble overdratt til Hordaland fylkeskommune i 1954, og Fylkeskommunen tok institusjonen i bruk til pleiehjem innen psykiatri.

Bygningen ble i 2012 fredet som kulturminne.

Arkiv[rediger | rediger kilde]

Det kan se ut som om barnehjemmets arkiv er gått tapt. Ved Riksarkivet oppbevares noe korrespondanse mellom barnehjemmet og Norsk Misjon blant hjemløse. Barnevernet i Bergen sendte barn til denne institusjonen. I de kommunale arkivene kan det derfor finnes opplysninger om vedtak om plassering av barn i arkivene etter barnevernsnemnder og sosialkontorer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «De hjemløse smaa» Bergens Tidende
  2. ^ Splintar i Os Senioruniversitet Arkivert 19. september 2018 hos Wayback Machine. Os & Fusaposten

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]