Asbjørn Eide

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Asbjørn Eide
Født11. februar 1933 (84 år)
Eksingedalen
Ektefelle Wenche Barth Eide
Barn Espen Barth Eide
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse Jurist
NasjonalitetNorge

Asbjørn Eide (født 11. februar 1933 i Eksingedalen)[1] er en norsk jurist og menneskerettighetsekspert. Asbjørn Eide er internasjonalt særlig kjent for sitt arbeid for de økonomiske og sosiale rettigheter som del av menneskerettighetsbegrepet.

Asbjørn Eide er cand. jur. fra Universitetet i Oslo. Som student var han i 1961 formann (titulert «Formand») av Det Norske Studentersamfund. Etter å ha vært universitetsstipendiat i juss gikk han i 1969 over til Institutt for fredsforskning (PRIO), der han arbeidet til 1987. Han var i to perioder direktør for PRIO. Etter opprettelsen av Institutt for menneskerettigheter, var han direktør der fra 1987-1998. I tillegg til disse oppgavene i Norge, har han hatt store mengder oppdrag for FN og andre internasjonale institusjoner.

1971-75: Generalsekretær for International Peace Research Association (IPRA).

1982: Startet tidsskriftet Mennesker og rettigheter (senere Nordisk tidsskrift for menneskerettigheter) sammen med Torkel Opsahl.

1987: Grunnla Institutt for menneskerettigheter (senere Norsk senter for menneskerettigheter) sammen med Torkel Opsahl.

1987-98: Direktør for Institutt for menneskerettigheter under det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Etter at han gikk av som direktør, var Asbjørn Eide først seniorforsker ved instituttet, og deretter aktivt tilknyttet pensjonist.

Asbjørn Eide er gift med ernæringseksperten Wenche Barth Eide. Sammen har de arbeidet med spørsmål om retten til mat. Asbjørn og Wenche Barth Eide er foreldre til statsviteren og politikeren Espen Barth Eide.

Eide ble i 2010 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden på bakgrunn av hans «arbeide for freds- og konfliktforskning og hans mangeårige arbeide for menneskerettighetene, herunder hans arbeid for minoritetene.»[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://nbl.snl.no/Asbj%C3%B8rn_Eide
  2. ^ Utnevnelse til St. Olavs Orden, kongehuset.no, besøkt 9. august 2010.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]