Arkitektstudentenes Broderskab

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arkitektstudentenes Broderskab
Logo
Org.nummer991 596 089
Stiftet1. desember 1913
TilholdsstedGløshaugen, Trondheim
LederNanna Helland Berger
NestlederJakob Olsen
Nettstedwww.broderskabet.no

Arkitektstudentenes Broderskab (Broderskabet) er linjeforeningen til arkitektstudiet ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Broderskabet ble stiftet 1. desember 1913 og er den nest eldste av linjeforeningene ved Norges tekniske høgskole, etter byggingeniørstudentenes linjeforening, HM Aarhønen, som ble stiftet tidligere samme år. Ifølge historieboken N.T.H. femti år er «Broderskabets historie [bygget] i stor utstrekning på myter og sagn». Studentene ved arkitektlinjen fant det påkrevet å ha en egen forening hvor man kunne møtes til foredrag og diskusjoner om faglige spørsmål, og hvor man kunne knyttes nærmere sammen som kamerater og faglærde under selskapelig samvær. Broderskabet produserte et håndskrevet tidsskrift, som skulle utkomme med et nummer til hvert møte i linjeforeningen: «Akhantusbladet springer ut paa hvert møte».[1] Dette tidsskriftet gjenoppstod, riktig nok i nytt maskintrykket format, 4. juni 2013 og lever i beste velgående som tidsskriftet A.

Broderskabet eksisterte i velgående form helt frem til 1968. Omstendighetene rundt nedleggelsen av Broderskabet har i mange år vært uklare. Det er hevdet at man så seg nødt til å legge ned linjeforeningen etter noen uheldige episoder under særskilt tøffe og brutale opptaksprøver. Helt sikkert er det i alle fall at 68-ernes radikale holdninger falt linjeforeningskulturen tungt for brystet. Det var ikke lenger rom for kappekledde broderskap med mystiske seremonier. På 80-tallet tok interessen rundt St. Arnoldi Broderskab seg noe opp igjen, men den gamle linjeforeningen nådde aldri de samme høyer. Siden den gang har linjeforeningen gått under ulike navn, blant annet Linjeforeningen A på 1990-tallet og Arkitektenes Linjeforening siden 2007. Broderskabet eksisterte som Arkitektenes Linjeforenings Alumniforening for avgåtte styremedlemmer frem til dets hundreårsjubileum november 2013, da linjeforeningen tok tilbake sitt rettmessige navn og historiske arv - Arkitektstudentenes Broderskab.[2]

Formål[rediger | rediger kilde]

SitatArkitektstudentenes Broderskab skal først og fremst sørge for å gi arkitektstudentene ved NTNU et sosialt tilbud utenfor studiet, men skal også jobbe for å forbedre forholdet mellom årskullene ved arkitektlinjen, mellom de ulike fagfeltene ved NTNU og mellom arkitektstudentene og næringslivet.Sitat
– §1 - Målsetting, Arkitektstudentenes Broderskabs vedtekter

Broderskabets fremste oppgave er å bidra til det sosiale miljøet ved arkitektstudiet. Dette gjøres ved å arrangere en to uker lang fadderperiode for å introdusere de ferske arkitektnovicerne til arkitektstudiet, Gløshaugen og Trondheim. Det blir også arrangert temafester, turer og andre sosiale arrangementer m.m. I tillegg arrangerer linjeforeningen ulike former for kurs og workshoper, og bidrar til kontakt med næringslivet i form av bedriftspresentasjoner.[3]

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Linjeforeningen styres i det daglige av et hovedstyre, bestående av leder (Domina/Dominus), nestleder (Vicedomina/Vicedominus), økonomiansvarlig (Phinancephut), sekretær (Chrönikeskriffuer), PR-ansvarlig (Blæstemester), faddersjef (Novicekommandeur), bedriftskontakt (Troldmand) og arrangementansvarlig (Ceremonimester). Årsmøtet/generalforsamlingen og Allmøtet er Broderskabets høyeste organ, hvor alle medlemmer har stemme- og uttalerett. Dette avholdes i oktober hvert år.

I tillegg kommer ti undergrupper; henholdsvis Connect (kursvirksomhet og bed.pres. samt skaffer og opprettholder sponsoravtaler til linjeforeningen), Arrkom (arrangerer fester og andre arrangementer for hele linjeforeningen), Hoeychoret (kor), ArkitekTUR (turgruppe), Arkitekthjelpen (tilbyr arkitekt-tjenester til eksterne), Bævern's Balljklubb (fotballag), Bryggegruppa (brygger øl), Tidsskriftet A, Jamgruppa (og herunder Arkitektstudentenes Musikkorps, med utlån av en rekke musikkinstrumenter) og Arkitekt- og Designrevyen (sammen med Leonardo Linjeforening).

Skiboli[rediger | rediger kilde]

Som de fleste linjeforeninger ved NTNU har også Broderskabet en egen studentkro. De holder til på Skiboli, et lite hus midt i hjertet av Gløshaugen.[trenger referanse] Her arrangeres det fester, gjesteforelesninger, workshopper, forelesninger, samt andre sammenkomster. Det er blant annet en lang tradisjon å arrangere Café Skiboli blant tredjeklassestudentene på arkitektstudiet til inntekt til klassekassen. Det kommer av at tredjeklasse har en ekstra spesiell feiring av vel overstått eksamen i og med at mange reiser på utveksling neste semester.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Dervik, Olaf: «N.T.H. femti år : Norges tekniske høgskoles virksomhet 1910-1960», Teknisk Ukeblad, Oslo, 1960.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fra Linjeforeningens historisk spalte. I: Under dusken, 7/12 1918.
  2. ^ Fra Arkitektenes Linjeforenings nettsider - http://org.ntnu.no/alf/?page_id=55 Arkivert 17. oktober 2013 hos Wayback Machine.
  3. ^ http://org.ntnu.no/alf/om-alf/om-arkitektenes-linjeforening[død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]